TÓTH PÁL

Full text search

TÓTH PÁL
TÓTH PÁL, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság a mai plenáris ülést megelőző ülésén a napirenden szereplő mindhárom törvényjavaslatot megtárgyalta. Én sorba venném.
Az alkotmány módosításáról szóló törvényjavaslatot a bizottság egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta, és erről különösebb vitát nem is folytatott.
Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság megvitatta a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosításáról rendelkező javaslatot. Ebben az esetben a bizottság elsősorban a javaslat azon részével kapcsolatban foglalt állást, illetőleg folytatott vitát, amit illetékességi körébe tartozónak érzett, tehát a kisebbségi önkormányzatokkal kapcsolatos fejezet képezte a bizottsági megtárgyalás és állásfoglalás alapját.
A bizottság tagjainak többsége úgy ítélte meg, hogy a törvényjavaslat legfontosabb feladata, a kisebbségi törvény és a helyi önkormányzatokról szóló törvény összhangba hozása teljesült, legalábbis olyan mértékben, hogy ezek a kisebbségi önkormányzatok megválaszthatók legyenek és elkezdhessék működésüket. A bizottság ezért többségi szavazattal - 13 igen, 1 nem és 1 tartózkodás mellett - úgy döntött, hogy a tervezetet általános vitára alkalmasnak tartja.
Itt szeretném elmondani, hogy a bizottságban ezzel a törvényjavaslattal kapcsolatban is megfogalmazódott kisebbségi vélemény. A bizottság és a kisebbségi vélemény megfogalmazója felhatalmazott arra, hogy ezt itt előterjesszem - ez egy sokkal rövidebb kisebbségi vélemény, mint amit az imént hallottunk, és gyakorlatilag ebben az egy mondatban azt ismétli meg, amit az előbb elég hosszasan hallhattunk. Eszerint a kisebbségi véleményt megfogalmazók aggályosnak tartják az Ötv. két vagy több lépcsőben történő módosítását, mert úgy vélik, ez lehetőséget ad a koalíciónak arra, hogy ezeket az egyébként szükségesnek tartott, időigényes módosításokat az önkormányzati választások eredményének ismeretében, ahhoz igazítva végzi el majd a koalíció vagy a kormány.
A napirendünkön, a bizottság előtt szereplő harmadik törvényjavaslat a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek megválasztásáról szóló tervezet. Azt tapasztaltuk a mai bizottsági ülésen - legalábbis ami minket illet -, hogy a bizottság tagjai nem szóltak, hogy nem olvasták el, tehát mi ebben a kérdésben is állást foglaltunk. Nem szóltak sem ellenzéki, sem kormánypárti oldalon, tehát megtárgyaltuk a dolgot, így a bizottság ezt a tervezetet 12 igen szavazattal és 4 tartózkodással elfogadta. Akik tartózkodtak, nagyjából ugyanazon okok miatt tartózkodtak attól, hogy megszavazzák az általános vitára bocsáthatóságot, mint amit itt az előbb Balsai képviselő úr elmondott. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit