DR. TÍMÁR GYÖRGY

Full text search

DR. TÍMÁR GYÖRGY
DR. TÍMÁR GYÖRGY, az FKgP képviselőcsoport részéről: Mélyen tisztelt Elnök Asszony! Igen kedves Képviselőtársaim! E törvényjavaslat értékelése során javaslom, hogy lássuk teljesen tisztán, nem véletlen az, hogy a kormánypártok egy új, módosított törvényt akarnak a gyakorlatban végrehajtatni. És az egész biztos, hogy nem önzetlenül teszik - politikai érdekük fűződik hozzá! S a politikai érdeknél sokkal tisztább, sokkal egyenesebb, ha kimondjuk azt az igazságot, hogy az ő érdekükben találták ki, szerkesztették meg. Természetesen ehhez politikai joguk van. És... (Zaj. - Dr. Salamon László halkan csendre inti a közelében ülő, beszélgető képviselőtársait.) Köszönöm a csendet... És nekünk ezt tudomásul kell venni, mert az országgyűlési választások során az igen tisztelt választók úgy döntöttek, hogy a kormánypártok alkotják a többséget. De akkor sokkal helyesebb, ha magyarán, becsületesen kimondjuk azt a tényt, hogy most a helyi képviselők választásával kapcsolatosan is ezt az érdeküket kívánják érvényesíteni.
Az eddigi vitában elhangzottak rendkívül érdekes és okos érvek tulajdonképpen mindkét oldalon.
(10.00)
A magam részéről teljesen egyetértek, és csatlakozni kívánok az MDF vezérszónokának - hogy úgy mondjam - salamoni bölcsességgel kifejtett érveihez. (Derültség.) Egyszerűen azért, mert minden tekintetben megalapozottak. Nem kívánom az Önök figyelmét, idejét elvenni ezek megismétlésével.
Elsősorban azzal értek egyet, hogy azért történik az egyfordulós választás javasolása, hogy az ellenzéknek megnehezítsék azt a dolgát, hogy koalíciót alakítson ki. Értem. A kormánypártoknak a maguk részéről a saját pártpolitikai szempontjukból nézve igazuk van. Más kérdés, hogy ezzel a választóik akaratát, a választóik érdekeit mennyiben fejezik ki. De a választók döntöttek, és dönteni fognak.
Rá kívánok mutatni arra, hogy messzemenőkig egyetértek azzal az előadással, amely szerint itt tulajdonképpen különböző értékű képviselői mandátumok alakulnak majd ki egyszerűen a választási szisztéma következtében. Nem tudom, ez helyes-e, és a magam részéről annak örülnék, ha a népszuverenitás kifejezői, a képviselők egyenlő feltételekkel jutnának mandátumhoz, és egyenlően gyakorolhatnák a jogaikat.
Szeretnék rámutatni a napirenden levő törvénynek egy olyan vonására, amelyet javasolom, hogy gondoljanak végig. Itt tulajdonképpen egy választási ciklus elején tartunk. Két óriási területtel kapcsolatban fejezhetik ki a választók a politikai szándékukat. Egyrészt az országgyűlési választásokon, másrészt a helyi önkormányzati választásokon. Nincs olyan méltányolható politikai érv vagy indok, amely a két választás koherenciáját, elveinek különválasztását indokolná.
Tisztelt Parlament! Hiba, ha közvetlenül a választásokat megelőzően bontják meg vagy bontanák meg azokat az eszmei, logikai előfeltételeket, amelyek felhasználásával fejezhetik ki a választók a politikai akaratukat. Nem értek vele egyet, és kérem, hogy az igen tisztelt kormánypártok akkor, amikor az általuk helyesnek tartott új törvényeket keresztül akarják vinni a törvényhozáson, gondolják végig, megfelelő pillanatban teszik-e ezt. Nem lenne-e polgári demokratához sokkal méltóbb, ha a mostani önkormányzati választásokat követően terjesztenék be, vagy legalábbis léptetnék életbe? Akkor nem érhetné őket az a kifogás, ami a jelenlegi megoldás érvényesítése kapcsán joggal érhetné őket.
Igen Tisztelt Parlament! Az előzőeken túl a törvényjavaslat, illetve az alapul vett törvény egy olyan súlyos hiányosságát, hogy úgy mondjam, alkotmánysértését vélem felfedezni, amelyre feltétlenül rá kívánok mutatni. Teljesen egyetértek a legnagyobb kormánypárt, az MSZP vezérszónoka előadásával, és megköszönöm kitüntető figyelmét. Ugyanis akkor, amikor a választói aktivitásra hivatkozott, amikor az SZDSZ vezérszónoka hivatkozott arra, hogy a választók átruházzák a jogaikat a képviselőkre, akkor ezzel kapcsolatban, tisztelt parlament, feltétlenül figyelembe kell venni a hatályos alkotmány 2. §-ában rögzített és nemzetközileg is elfogadott elveket. Magyarul azt, hogy a választók a képviselőik útján gyakorolják a népszuverenitásból következő jogaikat. Ez nem azt jelenti, hogy önmagukat leértékelik és véglegesen átadják a rendelkezési jogot.
Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy érzem, hazánk lakossága, legalábbis a választójoggal rendelkezők, felnőtt, bölcs emberek. Tehát nem vehetjük el tőlük azt a jogot, hogy ténylegesen beleszólási lehetőségük legyen mindennapi életük alakulásába. A jelenlegi törvények azt fejezik ki, hogy négyévente egyszer van joga a polgárnak, a népszuverenitás gyakorlójának megnyilatkozni, utána csak figyel, de nincs beleszólása, és legközelebb majd négy év múlva fejezheti ki politikai vagy választói rosszallását - ez alapvetően hibás.
Neveztesen mire gondolok? Ha már az igen tisztelt kormánypártok úgy gondolják, hogy módosítani kell ezt a választójogi törvényt, akkor kérem, egészítsék ki egy olyan rendelkezéssel, amely megfogalmazza és lehetővé teszi a választónak azt, hogy azt a képviselőjét, akivel nincs megelégedve, aki mondjuk átül egy másik párt padsorába, azt ő visszahívhassa.
Alapvető politikai hiba - szándékosan nem használok más kifejezést -, Önök tudják, hogy itt más jelzőket is lehetne megalapozottan használni -, alapvető politikai hiba, hogy elvonjuk a népszuverenitás tényleges gyakorlását attól, akit az megillet. Semmilyen indokát nem látom be, hogy ez ne így történjen.
Tisztelt Képviselőtársaim! Közvetlenül tapasztalhattuk a most letelt választási időszakban, hogy mennyiszer fordult elő, hogy a választó nem volt megelégedve azokkal a döntésekkel, amelyeket az általa választott képviselők hoztak, de nem volt módja ellene föllépni. Én a magam részéről az alkotmányunkkal összefüggő lényeges garanciális elemnek tekintem, ha lehetővé tesszük: nagyon szigorú feltételek mellett, de a választó gyakorolhassa a rosszallását a négyéves periódus alatt is, mert igenis, itt négy évig az ő bőréről van szó, az ő érdekeiről. Vissza kell utasítani minden olyan álláspontot, amely a választót csökkent értékűnek tekinti a négy éve alatt. Persze tudom, hogy vannak itt különböző elméletek, hogy kell egy bizonyos időszak, ameddig a képviselő kifejtheti, amit akar. De a képviselő a választóival tartson kontaktust, folytasson választói beszélgetéseket, mert csak ilyen módon kapja azokat az impulzusokat, amiért őt a parlamentbe, illetőleg az önkormányzati helyekre küldték, és nem lehet lekezelni a választót.
(10.10)
Tisztelt Országgyűlés! Úgy gondolom, hogy ismétlésekkel teljesen feleslegesen venném el az Önök idejét s kötném le a figyelmüket, ezért annyiban szeretném összefoglalni a mondanivalóimat, hogy lényegileg egyetértek az MDF vezérszónokának érvrendszerével, és kérem, hogy ezzel a szemponttal egészítsék ki a törvényt, a törvényjavaslatot, amit most próbáltam Önök elé vázolni. Magyarul: a visszahívhatóság intézményét, ezt a jogot adják meg a népnek! (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit