DR. GICZY GYÖRGY

Full text search

DR. GICZY GYÖRGY
DR. GICZY GYÖRGY (KDNP): Tisztelt Ház! Tisztelt Belügyminiszter Úr! Augusztus 20-án, a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepén, a budapesti Szent István Bazilika előtti téren tartott főpapi szentmisét, illetőleg a Szent Jobb-körmenetet - amelyre nemcsak a fővárosból, hanem az ország minden részéről, sőt, határainkon túlról is érkeztek zarándokok - különös események zavarták meg, amelyekről a belügyminiszter úr már nyilván értesült, hiszen az ünnepségen jelen volt a köztársasági elnök, sőt a kormány egyik tagja is. De azt nem tudom - és erre vonatkozik a kérdésem -, hogy belügyminiszter úr részéről történtek-e az ilyen zavaró, netán provokatív eseményekkel kapcsolatos intézkedések, szankciók.
Nevezetesen arról van szó, hogy a Szent Jobb-körmenet útvonala, illetve a Bazilika előtti tér fölött a szertartás közben helikopterek tűntek fel, amelyek különféle - az ünnepség tematikájától meglehetősen távol eső témájú - szóróanyagokat dobáltak a résztvevők közé. Különösképpen zavaró volt az, hogy a befejezéséhez közeledő ünnepség helyszíne fölött a magyar Himnusz és a Szózat éneklése közben többször, nagy zajjal elhúzott egy helikopter, amely egy kaszinó aznapi nyitva tartását és/vagy megnyitását kívánta tudtul adni az ünneplőknek. (Zaj.)
Az atrocitást illetően meglehetősen naiv dolog volna pusztán üzleti szempontra és nem direkt provokációra gondolni, hiszen nehezen feltételezhető a reklámozóról: pusztán arra számít, hogy a tömeg a Szent Jobb-körmenetet követően az ő kaszinójába fog tódulni... (Zaj.)
Tisztelt Belügyminiszter Úr! Önről a magyar sajtó számtalanszor megírta a választások előtt, hogy a kegyesrendiek, a piaristák gimnáziumában folytatta középiskolai tanulmányait. Ezért is várom nagy érdeklődéssel válaszát, hogy ilyen vagy ennél súlyosabb - gondolok itt a debreceni Szent Anna Plébániatemplom körmenetével kapcsolatos eseményekre - atrocitások elkerülése érdekében milyen erőfeszítéseket tesz a Belügyminisztérium - hiszen a vallásos emberek érzését, alkotmányos jogainak gyakorlását sértő eseményekről van szó.
Tisztelt Belügyminiszter Úr! Várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit