KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Elöljáróban rögtön le kell szögeznem, tökéletesen egyetértek Önnel abban, hogy felháborító bárkik részéről bármilyen ünnepség megzavarása - különösen akkor persze, ha a köztársasági elnök és más kormánytagok is jelen vannak. (Derültség és taps a kormánypártok padsoraiban.)
1994. augusztus 20-án Budapesten a Szabadság híd és az Erzsébet híd között, a Duna nyomvonala felett a Magyar Repülőszövetség, valamint a Magyar Államvasutak Repülő- és Ejtőernyős Sportegyesület látványos légibemutatót tartott. A repülésre az engedélyt a Magyar Honvédség Repülőszemlélőség, a repülési szakmai engedélyt a Közlekedési Főfelügyelet repülési felügyelet osztálya adta ki. Az engedély behatárolta a repülés időpontját, időtartamát, irányát, területét és magasságát. A bemutató során kereskedelmi röpcédulák szórására is engedélyt kértek ugyanazon területre, mely engedélyt az ORFK légirendészeti parancsnoksága adta ki. A repülőgépek a röpcédulákat a fent említett időpontban - az engedély tartalmától eltérően - nem az abban szereplő területre, hanem a budapesti Szent István Bazilika előtti térre, valamint a körmenet útvonalára szórták alacsony magasságból, a repülés biztonságát veszélyeztetve. Valóság, hogy a körmenetet és a szertartást az általuk okozott zajjal megzavarták, a röpcédulák tartalma az ünnepi eseménytől idegen volt - ez nemcsak valóság egyébként, hanem felháborító is egyúttal.
A röpcédulaszórást végrehajtó, az engedélyezett útvonaltól eltérő, a repülés biztonságát veszélyeztető repülőgép-vezetők ellen a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium Légügyi Főigazgatóságának kezdeményezésére az ORFK Légirendészeti Parancsnoksága szabálysértési eljárást folytat. A vizsgálat, valamint az eljárás eredményéről az ügy lezárása után a kérdést feltevő képviselő urat, valamint a közvéleményt tájékoztatni fogom.
A hasonló esetek megelőzése érdekében utasítottam az Országos Rendőr-főkapitányság vezetőjét, hogy a jövőben a röplapszórások engedélyezése során a kérelmezők figyelmét határozottan hívják fel az engedélyben foglaltak pontos betartására, az attól eltérő magatartás szigorú szankcionálására. Intézkedtem továbbá, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság illetékes szervei ez irányú hatósági tevékenységüket a jövőben fokozottabb körültekintéssel végezzék. Budapest-Belváros 5 kilométeres sugarú tiltott légterén belülre csak különösen indokolt esetben adjanak ki röplapszórási engedélyt, és annak szabályszerű végrehajtását minden esetben ellenőrizzék.
Abban az esetben természetesen, ha a rendőrség vagy a Belügyminisztérium tudomására jut, hogy valakik ünnepséget akarnak megzavarni, lehetőség van a közbelépésre. Mindnyájunk felelőssége azonban, hogy olyan légkört teremtsünk ebben az országban, hogy ilyen esetek a jövőben ne forduljanak elő.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit