DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Államtitkár Úr! Igaz, hogy a Magyar Köztársaság 1993. évi zárszámadását az Országgyűlés elfogadta, az abban foglaltakat jóváhagyta, így a törvénysértéseket utólag feloldotta. Megítélésünk szerint még a parlamenti jóváhagyás előtt ki kellett volna küszöbölni a tárcának a törvénysértéseket, de ez csak részben történt meg.
(15.40)
Ezt annak érdekében kellett volna megtennie, hogy a jövőben hasonló esetek ne fordulhassanak elő. Fel kívántam hívni a parlament figyelmét, hogy a jövőben jobban gondolja meg, mit hagy jóvá. Alaposabban nézze meg a zárszámadást. Tételesen is vizsgálja meg, ha szükséges.
Örömmel nyugtáztam, hogy pénzügyminiszter úr deklarálta: a kormánynál fel sem merülhet, hogy költségvetési, zárszámadási törvénytelenségeket kövessenek el.
Ugyanakkor ezen általános megfogalmazáson kívül válaszai nem nyugtatnak meg. Mivel a konkrét válaszokból nem tűnik ki, hogy konkrét intézkedésekre sor került volna. Főleg hogy hasonló törvénysértések már nem fordulhatnak elő az 1994. évi zárszámadás esetében.
Ha már miniszter úr nem utal konkrétumokra, felhívnám szíves figyelmét néhány visszatérő anomáliára. Így először az államháztartási törvény előírja, hogy a mérlegnek a zárszámadáskor az előző év tényadatait is tartalmaznia kell. Az 1993. évi zárszámadásban az előző év adatait a törvényjavaslat mellékletei nem tartalmazták. A jövőben ne fordulhasson elő, hogy egyes előirányzatok teljesítése nem azon a címen jelenik meg, ahol azokat megtervezték.
S ami nagyon fontos, államtitkár úr, az elkülönített állami pénzalapok tekintetében az előirányzat megváltoztatását csak az Országgyűlés felhatalmazása alapján lehet eszközölni.
A kormány minden ilyen esetben köteles az Országgyűlés felhatalmazását kérni. Reméljük, a jelenlegi kormány nem folytatja a korábbi gyakorlatot, és minden esetben megkéri az Országgyűlés felhatalmazását.
Csak akkor tudom elfogadni pénzügyminiszter úr válaszát, ha ezeket az anomáliákat a pénzügyi kormányzat a jövőben kiküszöböli.
Köszönöm. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit