DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A koncessziós társaságok tevékenységének befolyásolására - hogy kérdésének második felével kezdjem - természetesen megvannak a magunk eszközei és élünk is folyamatosan ezekkel a lehetőségekkel. Például meghatározott kötelezettséget írunk elő a koncessziós szerződés megkötésekor.
A jelenlegi szerződések valamennyi társaságot arra kötelezik, hogy évi 15,5 százalékos kapacitásnövekedést érjen el. Előírtuk, hogy '97-től hat hónapon belül az igények 90 százalékát, a fennmaradó igényekből pedig 12 hónapon belül további 8 százalékot elégítsenek ki. A koncessziós társaságoknak a kérelem beérkezésétől számított 30 napon belül értesíteni kell a jelentkezőt, hogy mely időpontban kötnek vele úgynevezett előfizetői szerződést és mikor kezdik meg a szolgáltatást. Mulasztás esetén a törvény szerinti kötbért kell fizetniük.
További befolyásolási lehetőség az olyan jogi szabályozás, amely messzemenően tekintettel van az állampolgárok érdekeire, ilyen a belépési díjról a közeljövőben megjelenő rendelet is. Az állampolgár számára garanciális elemet tartalmaz arra nézve, hogy az eddigiektől eltérően ne lehessen különböző különmegállapodásokban bármilyen összeget szerelési költség vagy közüzemi hozzájárulás alapján felszámítani.
Ön említette a 12 ezer forintot. Ez gyakorlatilag ma 20-25 ezer forint, mert további szerelési és közüzemi hozzájárulási díjat számítanak fel. A tervezett díjtörvény szerint a főállomás létesítésekor 30 ezer forintot, ikerállomás esetén 20 ezer forintot kell fizetni, tehát sajnos nincs messze ez az összeg a jelenleg felszámított összes díjtól.
A koncessziós társaságok kötelesek a vállalt fejlesztést teljesíteni, annak végrehajtásában érdekeltek.
Végül: a koncessziós szerződésben foglaltak teljesítését a hírközlési hatóságainkkal folyamatosan ellenőriztetem. Amennyiben a vállalt kötelezettségek nem teljesülnek, nem tekintek el a szankció foganatosításától, mint ahogy erre több példa volt. Ez lehet kötbér, a jó teljesítési garancia elvonása, a koncesszió időtartam csökkenése és végső esetben a szerződés felbontása. Ezeket folyamatosan alkalmazzuk.
Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit