LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Van-e még hazánkban becsülete a politikának akkor, amikor 2076-ig titkosították az olajbotrány adatait? Sőt, legújabban a Katonai Biztonsági Hivatal főnöke 80 esztendőre zárolta a kecskeméti MIG-repülőgépbotrány, a fegyvercsempészési ügy összes aktáját.
Szerkesztőségi álláspontot idézek a kecskeméti Petőfi Népe című megyei napilapból. A titkolódzás szánalmas módszerével, úgy tűnik, eljutottunk a demokrácia határához. A titkosítás ugyanis általában a legsötétebb gyanúnkat igazolja, s azt sugallja, hogy odafönt már nem találtak más megoldást a mocskos ügyek eltusolásához.
Mi idefenn vagyunk, itt a parlamentben, az ország legszebb munkahelyén. Tudomásul kell vennünk, hogy a választópolgár a híradásokat, történéseket egymáshoz illeszti, és a korrupciós ügyeket, a robbantásokat, a rendőri vezetés váratlan és ideges lefejezését, az adóhivatal elnökének gyors távozását, az olajbotrányt, a titkosításokat ösztönös dramaturgiai érzékkel vonja össze, és a valós vagy vélt látványtól elborzad. Előbb-utóbb minden vagyonnövekedésben korrupciót lát, minden vállalkozásban adócsalást sejt, minden bank az ellensége lesz, minden egyezményt gonosz paktumnak vél, és becstelennek tartja a politikát, a politikust.
A mi egykori kormányzati magatartásunk, tévedéseink, eredményeink és kudarcaink mérlegelhetők. A Tocsik-ügyön nincs mit mérlegelni. Az Antall-kormány idején hisztériakeltő kampányok rombolták a politika tekintélyét.
Csak példaként; tudjuk, sokaknak nem tetszett Boross Péter erőskezű belügyminisztersége, és megindult ellene a tudatos lejáratás. Pletykáltak balatoni szállodákról, erdőbirtokokról, egyebekről. Egy otrombán hazug újságcikk szerzőjét, akit – bevallása szerint – erre felbujtottak, Boross Péter beperelte. Amiről a sajtó részletesen beszámolt. Egy év után a volt miniszterelnök a bírósági pert megnyerte, 1,5 millió forintos kártérítést kapott, amiről az újságok alig-alig adtak híradást. Pedig Boross Péter ezt az összeget a beteg kisgyermekek gyógyítására fordítja.
Évek óta folyamatosan gyanúsítgatják a Lakitelek Alapítványt is. Nem igazak a milliárdokról szóló híresztelések. (Zúgolódás.) Ezúton is fölajánlom valamennyi képviselőtársamnak a lehetőséget, ismerjék meg az APEH, a számvevőszék vizsgálati anyagait, ismerjék meg a népfőiskola történetét, felnőttképző programjait.
Van-e még becsülete a politikának akkor, amikor valamennyi párt és politikus hecckampányok áldozata lehet? De botrány és botrány között különbség van. Legalább akkora, mint a pragmatizmus és a flegmatizmus között. Nem a többpártrendszer beteg, hanem az, ami az egypártrendszerből elvadulva kisarjad. Nem a demokrácia, nem a piacgazdaság teszi tönkre az országot, hanem a nem kellően ellenőrzött hatalom. Alkalom szüli a tolvajt, s az lesz korrupt, aki a titkosított hatalom birtokában hosszú távon is büntetlenséget remél.
Jászi Oszkárt idézem: "A politika erkölcs nélkül banditizmus. A 10 milliós Magyarországot néhány tucat gazember tönkreteheti." A világméretű politikai és gazdasági küzdelemben Európa nem ígér könnyű álmokat nekünk sem. Nagy, megrendítő erejű vereségekkel sodródunk a harmadik évezred küszöbére, vagy pedig szívós munkával megteremthetjük a fölzárkózás történelmi lehetőségét. Ehhez vissza kell hódítani a politika becsületét, de a magunk nyugalmát is.
Javaslom a tisztelt Házban korábban már fölvetett parlamenti becsületbíróság felállítását, amely gyorsan és megnyugtatóan képes rendezni a közöttünk keletkező fölösleges vitákat, félreértéseket, feszültségeket. (Az elnök pohara megkocogtatásával figyelmeztet az idő leteltére.) Egy mondat még. Talán így több idő jut az érdemi munkára, a jó törvények megszületésére is. A tisztességes Magyarország rendpárti, rendet, (Az elnök ismét pohara megkocogtatásával figyelmeztet az idő leteltére.) nyugalmas jövőt akar. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit