BARSINÉ PATAKY ETELKA

Full text search

BARSINÉ PATAKY ETELKA
BARSINÉ PATAKY ETELKA (MDNP): Köszönöm a szót, elnök asszony. A miniszter asszony az előbb Deutsch Tamásnak adott válaszában arra hivatkozott, hogy amiről itt most beszélünk, ez kodifikáció, jogalkotás és valamiféle eljárási rend. Rendben van, maradjunk ennél a fogalomkészletnél. Miniszter asszony, úgy gondolom, hogy amit most itt mi végigcsinálunk, ez egy jogtörténeti kuriózum. Nevezetesen arról van szó, hogy amikor az ÁPV Rt.-nek az új vezetése kinevezésre került, akkor a kormány önön keresztül benyújtott ide egy bizottsági csatlakozó módosító javaslatot a privatizációs törvény módosítására. Ezt nem tartjuk elfogadhatónak.
Miről van szó? Körülbelül másfél hónappal ezelőtt már javasoltuk a kormánynak, országgyűlési határozati javaslatot nyújtottam be, hogy a kormány tegye le mindazokat a jogszabályokat, amelyeket változtatni kíván, tegye le azokat az érintett helyeket, hogy a Ház lássa és a Ház hozzá tudjon szólni ehhez. Ha eljárási rendről van szó, akkor azt gondolom, hogy ez a dolgoknak a normális eljárási rendje. Egész véletlenül tudta kierőszakolni az ellenzék azt, hogy ma egyáltalán plenáris ülésen beszéljünk a privatizációs törvény módosításáról. Ez mind ellentmond annak, amit ön az előbb itt nekünk válaszképpen mondott.
Szeretnék még egyet megemlíteni, hogy értsük, hogy egy nyelvet beszéljünk. Miért fontos valóban az eljárási rend – és ebben önnek igazat adok –, miért fontos a kodifikáció? Azért fontos, mert tartalmat kodifikálunk. Mi már másfél évvel ezelőtt elmondtuk, hogy szükség lenne vagyonpolitikai irányelvekre. Például ebben a bizonyos módosításban, amit most tárgyalunk, szükségesnek tartottuk volna a vagyonpolitikai irányelveket. Miért? Tavaly, mindannyian tudjuk, hogy váratlanul érte a Házat az a 430 milliárd forintos privatizációs bevétel. Itt állt a Ház készületlenül. Ha lett volna vagyonpolitikai irányelv, akkor ez nem történhetett volna meg. Tavaly januárban hívtam fel a Ház figyelmét arra, hogy legalább a többletprivatizációs bevételekről alkossunk országgyűlési határozati javaslatot. Ez sem történt meg.
(12.10)
Ennek mi lett az eredménye most, ennek az évnek a végére? (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Az az eredménye, hogy az a többletegy mondat, és befejezem –, az a többletprivatizációs bevétel, amelyből 5 milliárdot a területfejlesztési tanácsok kapnának, az sebtében, gyorsan és esetlegesen kerül decemberben felhasználásra, mert kifutottak az időből.
Ha eljárási rendről beszélünk, ha tervezésről beszélünk, akkor ezek a dolgok ehhez elemileg hozzá tartoznak. Köszönöm, elnök asszony. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit