DEUTSCH TAMÁS

Full text search

DEUTSCH TAMÁS
DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Miniszter Asszony! Én az ön hozzászólása kapcsán jelentkeztem kétperces hozzászólásra. Méghozzá az a kijelentése, amit itt most a Házban is megismételt és ami az elmúlt hetekben az ön által adott sajtónyilatkozatokból is kitetszik, amely megfogalmazása – pontosan idézem, úgy hangzik – hogy "a privatizáció eddigi folyamata az szemben azokkal az értékelésekkel, amelyek valamilyen politikai kérdést kívánnak az egészből csinálni, gyakorlatilag technikai kérdés". Most is a privatizációs törvény asztalunkon fekvő módosítása kapcsán az egyébként is technikai folyamat bizonyos technikai részleteiről van szó.
Na, most én azt gondolom, hogy ez a megközelítés általában nem elfogadható, és különösen nem elfogadható egy hivatalban lévő privatizációs minisztertől. Magyarországon 1988 végétől '89 elejétől a privatizáció során, a magánosítás során megtörtént tulajdon- és jövedelemátcsoportosítás az olyan alapvető társadalmi, gazdasági és ezáltal politikai folyamat, amelynek a megtörténtéből és amely eddig lezajlott szakaszának az elemzéséből nagyon fontos és alapvető következtetéseket kell és lehet levonni a mai magyar belpolitikai életet tekintve is, és arra a folyamatra nézve is, ami még hátra van, ami a privatizáció, a magánosítás még hátralévő időszaka, illetve a magánosítás folyamatának befejeződését követően az állami tulajdonba maradt vagyon kezelésének a folyamata. Így tehát engem kicsit megdöbbent az a privatizációs miniszteri megközelítés, amelyik ennyire technikai pragmatikus kérdéssé próbálja ezt az egész ügyet leegyszerűsíteni. Itt egy nagyon jelentős, alapvető kérdésről van szó. Olyan alapvető kérdésről, amelyekre természetesen politikai válaszokat is kell adni, amelyekre alapvető szociológiai-társadalomtudományi válaszokat is kell adni, és amelyre természetesen jogszabályi válaszokat is – amelyek jelentős része persze változtatásokban kell hogy testet öltsön – kell adni. De én nagyon szeretném, hogyha ilyen értelemben egy könnyű csuklómozdulattal nem lennének lesöpörve azok az értékelések, amelyek egyébként szerintem mondjuk hiteles, kutatói, különböző gazdasági kutatóintézetek műhelyeiből kerülnek ki és amelyek próbálták már értékelni a privatizáció eddigi történéseit és ezek alapján javaslatokat, szakmai javaslatokat megfogalmazni.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit