DR. TOLLER LÁSZLÓ

Full text search

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Nagy meglepetéssel hallgattam Kósa Lajos megnyilvánulásait, hisz azért sok tárgyi tévedés és elméleti tévedés van abban, amit ő elmondott.
(11.10)
Ezek közül néhányra tudom csak két percben fölhívni a figyelmet. Az első az, hogy nem vette figyelembe képviselő úr azt a tényt, hogy 1990 óta, bár az önkormányzati törvény azon az elven alapult, hogy az állam és az önkormányzatok között viszonylag igazságos vagyonfelosztás történjen, az önkormányzati törvény végrehajtása e tekintetben mind a mai napig nem fejeződött be. Nem fejeződött be azért, mert a privatizációval kapcsolatos korábbi kormányzati álláspontok igen-igen változtak, szinte évente, és az önkormányzatok kijátszására ment a vagyonfelosztás tekintetében az egész történet, illetve a jogalkotás.
Mindebből következik, hogy végül is nem a privatizációhoz kapcsolódott a privatizációnak tulajdonított botrány, az úgynevezett Tocsik-ügy – semmi köze a privatizációhoz. A privatizált, illetve átalakult cégek után járó önkormányzati tulajdonhoz nem juttatta hozzá az ÁVÜ, az ÁPV Rt. – illetve az ÁPV Rt. megkezdte –, az ÁVÜ és az ÁV Rt. az önkormányzatokat. Tehát itt egy nagyon erős csúsztatás történt Kósa képviselő úr előadásában.
A másik ilyen tény: ez a törvényjavaslat, illetve a módosító indítványok azt kívánják megoldani, hogy felgyorsítsuk az állam és az önkormányzatok közötti vagyonfelosztást. Kifejezetten arról szól az alkotmányügyi bizottság által módosított, ám általunk nem támogatott javaslat, hogy lehetőség legyen ingyenes vagyonjuttatáshoz az önkormányzatok számára, értékesítés útján történő vagyonjuttatás az önkormányzatok számára, amennyiben ezt igénylik.
Ez egy igazságosabb rendszer és lezárná végre azt a folyamatot, amelyet hét évvel a rendszerváltás után nem tudott megoldani ez az ország, ez a parlament és a mindenkori kormányok. Én azt hiszem, hogy inkább támogatandó az ötlet, és nem azt kell keresni, hogy a kormány milyen hátsó szándékokkal kíván ebben dönteni, hanem hogy döntés szülessék végre. Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit