SIMON JÓZSEF

Full text search

SIMON JÓZSEF
SIMON JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Képviselőtársaim! Elnök Asszony! Raskó képviselő úr hozzászólásához szeretnék kapcsolódni ebben a két percben. Nagy örömömre szolgált, hogy annyi érzelemmel és túlfűtöttséggel lefolytatott vita után végre módom volt, módunk volt mindannyiunknak a tisztelt Ház színe előtt egy higgadt, korrekt érvelést is hallani. Egy bizonyos szempontból teljesen logikus megközelítési mód mellett. Mindezekkel együtt kénytelen vagyok arra utalni, hogy a helyzetünk nem az, mint a dán mezőgazdaság szövetkezőinek a helyzete, hanem a kiindulási pont itt és most Magyarországon lényegesen eltérő.
(12.00)
Nem számíthatunk arra, hogy a termelők megalakítják szövetkezeteiket és majd megalakítják a részvénytársaságokba formálódó, vertikálisan, az érdekeiket szolgáló gazdasági társaságaikat annak érdekében, hogy a kezükben tartsák a saját piacaikat. Sajnos Magyarországon nem ez a helyzet. Éppen az előző négy év élelmiszer-ipari privatizációja miatt egy kicsit más a kiindulási pont, és emiatt ténylegesen döntési szituációban van bárki, aki ebben a kérdésben véleményt formál. Hiszen – hogy visszautaljak arra a problémára, amit képviselőtársam világosan kifejtett – például a Ringa esetében ötvenen alapították ezt a szövetkezetet, de közel ezer a beszállítók száma. Ebből is nyilvánvalóan következik, ha a cég önmagában nem veszteséges és nem az a fő probléma, hogy beszállítói közreműködés híján tönkremehet, illetve külső tőkebevonás nélkül nem állja meg a helyét a piacon, hanem az a kérdés, hogy hogy lehet az integrációt a termelőknek a beszállítói státuszához kötődő ezen túlmenő jogait biztosítani, világos, hogy csak egy nyitott szövetkezet tudja ma ezt az esélyt számunkra biztosítani, és tulajdonképpen erről szól ez a történet.
Részvénytársasági formában ez a kérdés itt és most, Magyarországon nem kezelhető. Úgy érzem, hogy nagyon lényeges, hogy ezt a lehetőséget és ezt a problémát érzékeljük, és igent mondjunk arra a kísérletre, ami remélem, hogy nem kísérlet, hanem egy gondolkodási módnak a realizálási lehetősége. Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit