KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által fölvetett gondok a közlekedési kormányzatot is valóban régóta nyomasztják, terhelik. A rendszerváltás 1990-es, fordulatot jelentő éve alapvetően fordulatot hozott a hazai infrastruktúrafejlesztés és -fenntartás politikájában is. De nagyon nagy terhet jelent, és különösen nagy terhet jelent a közlekedési ágazat számára az évtizedekig elhanyagolt útfenntartások pótlása. A '93-'94-ben felvett hitelek adósságszolgálata következtében jelenleg igen szűkre szabott az Útalap forrása, és ezért közútjaink többsége valóban ma még mindig leromlott műszaki állapotban van.
A képviselő úr által említett M3-as autópálya-beruházáshoz kapcsolódóan valóban megnőtt a 33-as számú főút, a Füzesabony és Debrecen közötti főút jelentősége, ezért 1996-ban megkezdtük annak a rehabilitációját, korszerűsítését. Eddig mintegy egymilliárd forintot költöttünk rá, és 1997-ben, tehát idén is körülbelül ugyanennyit fogunk a 47 kilométeres felújításon túl a további burkolat-erősítésre költeni. A 471. számú, debrecen-mátészalkai főút legforgalmasabb szakaszain az utóbbi három évben végeztünk, illetve végzünk fenntartási munkákat.
Valóban igaza van, hogy a rehabilitáció során alkalmazott, úgynevezett emulziós technológiával készített felületi bevonatok átlagos forgalom és enyhe tél esetén jelentenek több éves védelmet, egyébként hamar tönkremennek. Sajnos azonban a nagyobb élettartamot - mintegy 15 éves élettartamot - biztosító, úgynevezett szendvicspaplan-technológia, amit ön is említett, költsége közel tízszeres. Ezért bár '96-ban 6,5 milliárdot, idén pedig 10,7 milliárdot fordítunk burkolatfenntartásra, a kormányhoz (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) az előterjesztésünkben a következő évi költségvetésben nagyobb burkolatfenntartási forrásért fordultunk.
Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit