DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A bizonyítványosztás az egész világon egy éves munka gyümölcse, egy olyan ünnep, amely nemcsak a gyerek ünnepe, hanem a családé is, és hosszú ideig szokták ilyenkor a bizonyítványt nézegetni rokonok, ismerősök, barátok. Ez így van az egész világon.
Sajnos, nem így van Felvidéken, Szlovákiában, ahol a magyar diákok nem olvashatták el anyanyelvükön a bizonyítványukat, mert egy, az alapvető emberi jogokat és szabadságokat semmibe vevő hatalom, a Trianon óta érvényben volt gyakorlatot, miszerint két nyelven adták ki a magyar államalapító lakosság gyermekei számára a bizonyítványt, most megszüntették, és ezt ettől kezdve csak szlovák nyelven kívánták kiadni. A Cseh Köztársaság lapjai is élesen támadták és elítélték ezt a gyakorlatot, ők is összeegyeztethetetlennek tartották az alapvető emberi jogokkal és szabadságokkal.
Annál inkább feltűnő volt számunkra, hogy önök, külügyminiszter úr, viszont hallgattak. Kérdezem, ha már egyszer megszólaltak a csehek, ön miért hallgatott, miniszter úr. De kérdezem azt is, miért hallgatott Horn Gyula és a magyar kormány, valamint kérdezem, mit szándékoznak tenni.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit