DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Először is köszönetemet fejezem ki az MSZP képviselőinek, hogy végre ilyen nagy számban és ilyen szép lelkesedéssel ünnepelték az 1956-os forradalom és szabadságharcnak a megjegyzését. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokból.)
A másik: a külügyminiszter úr bizonyos tárgyi tévedésekben van, és nagyon meglepett, hogy nem vette tekintetbe azt, hogy a három ország, Lengyelország, Csehszlovákia - most Csehország - és Magyarország között a második világháború végeztével jelentős különbség volt. Lengyelország és Csehország - Csehszlovákia - az úgynevezett szövetségesekhez tartozott, a nagyhatalmakhoz. Mi, nem a magyar nép, a kormány politikájának a hibájából a tengelyhatalom mellett voltunk, tehát kellett egy különleges ok - nem a kormány, és ennek a kormánynak az érdeme egy különleges ok -, hogy bevettek bennünket a barátaik körébe, és ezt az 1956-os forradalom és szabadságharc okozta.
Igen tisztelt Külügyminiszter Úr! Tévedni tetszett! Nem hatodszor, hetedszer szólok, és lehet, hogy még nyolcadszor is szólni fogok, mert ön már egy kissé közelebb kerül ahhoz, hogy ha nem is közvetlen oka, de igenis, van hatása Magyarország megbecsülésének. Nem tudom, a külügyminiszteri munkájában nem érezte-e ezt, hogy milyen más a megbecsülés a '89 előtti és a '89 utáni helyzetben.
Ha ennek a kormánynak az érdeméül lehet betudni azt, ami kötelessége... Amit elmondott a külügyminiszter úr, az a külügyminiszteri kötelesség, abban semmi különleges érdem nincs. Ha ezt nem végzik el, nem alkalmasak a munkájukra. (Zaj a kormánypárti padsorokból.) De azt mondani, hogy az a nagy történelmi háttér, amit 1956 adott nekünk, most egyszerűen csak úgy mellékesen megemlíteni - ez nemcsak tévedés, hanem hűtlenség is! És ne tessék haragudni... (Felzúdulás a kormánypárti padsorokban. - Közbekiáltások az ellenzéki padsorokból: Igaza van!)
És ne haragudjon a külügyminiszter úr, de a honfoglalást (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) vagy Szent István megkoronázását említeni, erre igazán azt mondhatnám, hogy egy nagy tájékozatlanság. (Felzúdulás a kormánypárt padsoraiban. - Az elnök ismét jelzi az idő leteltét.) - eltekintve attól, hogy nem volt etikus.
Végezetül, azt hiszem, van még egy pár másodpercem... (Közbeszólás a kormánypártok padsoraiból: Nincs! - Közbeszólás az ellenzék padsoraiból: Nem baj, csak mondjad nyugodtan! - Az elnök ismét jelzi, hogy letelt az idő.) Egy mondatot...

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit