DR. OROSZ ISTVÁN

Full text search

DR. OROSZ ISTVÁN
DR. OROSZ ISTVÁN, az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság alelnöke: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az oktatási bizottság valóban június 25-én tartott ülésén másodszor is foglalkozott Bogárdi Zoltán "Mennyi idő alatt szerezhet diplomát egy helyettes államtitkár?" című interpellációjával, amelyre a választ annak idején az Országgyűlés nem fogadta el. A Házszabály ilyenkor kimondja, hogy az illetékes bizottságnak intézkedési tervet kell kidolgoznia.
Korábbi ülésünkön úgy foglaltunk állást, hogy az intézkedési terv akkor és csak akkor dolgozható ki, ha az illetékesek, az illetékes szervek - a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, a Földművelésügyi Minisztérium és a Művelődési és Közoktatási Minisztérium - intézkedéseit ebben az ügyben ismerjük. Második ülésünkön ezeket az intézkedéseket módunk volt megismerni.
A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem megállapította, hogy Buzássy Lajos volt államtitkár szabálytalanul iratkozott be, indexét 1996 márciusáról visszadatálták 1994 szeptemberére, harminc vizsga helyett csak ötöt írtak elő számára. Ennek megfelelően jogilag nem volt egyetemi hallgató, és így nem szerezhetett diplomát. Mindezen megállapítások következtében az illetékes egyetem visszavonta Buzássy Lajos diplomáját.
A második intézkedésük lényege az volt, hogy a diploma kiadásában érintett egyetemi vezetők, a volt rektor, a volt dékán ellen fegyelmi vizsgálatot indítottak, és fegyelmi büntetést róttak ki. A földművelésügyi miniszter 1997. június 11-én mindezek figyelembevételével Buzássy Lajost beosztásából felmentette.
Mindezek alapján a bizottság második ülésén úgy látta, hogy újabb saját intézkedési terv kidolgozása szükségtelen, két okból is. Egyrészt az interpelláció - általános címével ellentétben - személyre szólt, Buzássy Lajos diplomaszerzését kifogásolta. Másodszor: Buzássy Lajos már nem államtitkár, tehát okafogyottá vált az interpelláció. Buzássy Lajossal kapcsolatos további intézkedési terv éppen ezért nem dolgozható ki. Ezért kérem az Országgyűlést, hogy ezzel a jelentéssel szíveskedjék lezártnak tekinteni ezt az interpellációs ügyet.
Tájékoztatásul még azt szeretném közölni, hogy a bizottság is úgy látta, az ügynek természetesen vannak bizonyos általánosítható elemei, vagy lehetnek általánosítható elemei. Éppen ezért levélben kért tájékoztatást a művelődési és közoktatási minisztertől - mint az illetékes egyetem és általában az egyetem és főiskolák felügyelő hatóságától -, hogy milyen intézkedéseket tervez a tárca azért, hogy hasonló esetek a Kertészeti Egyetemen, de más felsőoktatási intézményben se forduljanak elő.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit