DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm, hogy Szigethy István idézte a szöveget, mert most itt a sok irat között nem volt közvetlenül előttem. De amit mond, a második fordulat, a hivatal vezetőjének az ellenjegyzése, a hivatal vezetői - a Miniszterelnöki Hivatalra gondolt, ha jól értem, nem? (Dr. Vastagh Pál: Tárca nélküli miniszter.) Tárca nélküli miniszternél.
A tárca nélküli miniszternél a vezető a tárca nélküli miniszter; különben a tárca nélküli miniszternek egy titkársága van a Miniszterelnöki Hivatalnál. Nem világos, meg kell hogy mondjam, de nem akarom most már ezzel a időt húzni. A "hivatal" szóhoz én az apparátust asszociálom; az pedig, akárhogy nézzük, nem vállalhat politikai felelősséget, azt a politikába bevonni nem lehet.
De van egy más érvem: kérem szépen, a terminológiákat nem szabad ötletszerűen alkalmazgatni! Annak hogy ellenjegyzés, a magyar közjogban van 1848-tól egy jelentése, és azt csak így és ebben a formában szabad használni a közjog és alkotmányjog területén. Ez azt jelenti, hogy az illető miniszter felelősséget vállal egy politikailag felelőtlen személy, az államfő aktusáért. Ez a miniszteri ellenjegyzés intézménye.
Az ellenjegyzés intézményét másféle értelemmel, másféle tartalommal meg lehet tölteni, mert a jogalkotói akarat korlátlan, a papír mindent kibír és még össze sem omlik ettől a jogállam - én ezt is elismerem -, csak szerencsétlen megoldás. Az "ellenjegyzés" szónak megvan a maga jelentése az alkotmányjogban; megvan a maga jelentése a polgári jogban: ott az ügyvédi ellenjegyzés ugrik be, tehát világos határai vannak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) a jogágaknak. Egyazon jogágon belül nagyon szerencsétlennek tartanám, hogyha egy 150 éves közjogi (Az elnök a csengő újbóli megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) intézményt, közjogi megoldást, közjogi technikát - aminek megvan a maga világos tartalma - valami egész más értelemben is ugyanazon a jogágon belül alkalmaznánk.
Elnézést az idő túllépéséért.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit