DR. SZIGETHY ISTVÁN

Full text search

DR. SZIGETHY ISTVÁN
DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tulajdonképpen a vitának ebben a részében értünk két rendkívül lényeges kérdéshez. Az egyikkel a 39. számú módosító javaslat keretében már a bevezetésben foglalkoztam, hiszen anélkül nehéz lett volna az első részben érintett, helyettes államtitkárt érintő kérdésekkel is foglalkoznom.
Örülünk annak, hogy ez a kérdés, úgy tűnik, megoldódott. A 44. sorszámú módosító javaslatban Hack Péter azt indítványozza, hogy a Miniszterelnöki Hivatal élén egyértelműen közigazgatási államtitkár álljon, és ne legyen alternatív lehetőség arra, hogy a miniszterelnök előterjesztéstől függően, annak megfelelően miniszter vezesse a Miniszterelnöki Hivatalt. Remélhetőleg ebben a kérdésben is még a szavazásokig valamiféle megnyugtató megoldás megszületik. Ebben a kérdésben az alkotmányügyi bizottságban a kormány még nem fejtette ki a véleményét. Itt közjogilag nem tiszta helyzet teremtődik abban az esetben, ha a kormány tagjává válik a Miniszterelnöki Hivatal vezetője - erről egyébként a vita során többször is szó volt -, hiszen miniszteri jogosultságai lesznek: így szavaz például, másik oldalról előterjesztéseket tehet, ez pedig a miniszteri felelősségek oldaláról hatásköri zavarokkal járhat adott esetben. Éppen ezért változatlanul kérjük azt, hogy ebben a körben tiszta közjogi helyzet teremtődjék, és a Miniszterelnöki Hivatal ne egy másik fajta, kvázi minisztérium szerepet töltsön be, hanem a Miniszterelnöki Hivatal eredeti rendeltetésének megfelelően azt a feladatot lássa el, amit eddig is ellátott.
Rendkívül fontosnak tartja a Szabad Demokraták Szövetsége, hogy ez a két kérdés megnyugtatóan rendeződjék. Örülünk, hogy az első kérdésben a megoldás megszületett, és reméljük, hogy a második kérdésben is megfelelő megoldásra fogunk jutni.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit