DR. VASTAGH PÁL

Full text search

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Csak annyit szeretnék mondani, elnök úr, tisztelt képviselőtársaim, hogy azt én mindenképpen pozitívumnak tartom az eddigiek során is, és amit a vitából hallottam, hogy az előzetes normakontrollt mint intézményt a hozzászólók többsége fenn kívánja tartani.
Azt, hogy ez a javaslat drasztikusan csökkenti-e vagy szűkíti az előzetes normakontrollt, mindenképpen vitatnom kell, és vitatom is, hiszen Dornbach képviselő úr is utalt rá, hogy valójában a korábbi, illetőleg a hatályos szabályozásban felsorolt három forma közül tulajdonképpen egyetlenegy sem adott arra lehetőséget, hogy az ellenzék az előzetes normakontrollal a törvényhozás munkáját akármilyen megfontolásból megakadályozhassa vagy hátráltassa. Hiszen olyan feltételekhez kötötték a Házszabály rendelkezései, illetőleg az értelmezés a normakontroll alkalmazását 50 országgyűlési képviselő esetében, amely tulajdonképpen ezt a látszólag kisebbségi jogot egy többségi akarattól tette függővé, akkor gyakorolhatta ezt a jogot, ha az Országgyűlés többségi akarattal ehhez hozzájárult.
A parlamenti bizottság esetében pedig valóban az a helyzet, hogy ott sem lehet kormányzati többség nélkül előzetes normakontrollhoz folyamodni. Tehát végül is, ami ebből a felsorolásból megmarad, az az Országgyűlés előzetes normakontrollja. Az eddigi tapasztalatok azt bizonyították, hogy ennek lehet pozitív eredménye. Én mindenképpen ilyen pozitív eredménynek tartom azt, amivel az 1992. évi XXXII. törvény, a politikai kárpótlást rendező törvény kapcsán előzetes alkotmánybírósági kontroll után a törvényhozás lehetőséget kapott arra, hogy egy alkotmányossági szempontból koherensebb törvényt legyen képes alkotni. Ezért tehát magát az intézményt mindenképpen javaslom, hogy tartsuk fenn a továbbiakban is. És ez a törvényhozás egésze szempontjából, teljesen függetlenül aktuális kormányzati szempontoktól, ennek a kormánynak is és a következő kormányoknak is és a következő parlamentnek is fontos eszköze lehet.
(19.40)
A megbízatás megszűnésének meghosszabbítása: csak visszautal a szöveg a 15. § (1) bekezdésének a) pontjára, tehát arra az esetre, amikor a megbízatás amiatt szűnik meg, hogy a 70. életévét betöltötte, de ezt világosabbá lehet tenni, vagy ha még másutt is módosítani kell a törvény szakaszai között, akkor ezt nyilván még meg tudjuk tenni módosító indítvánnyal.
Végezetül csak arra szeretnék még utalni, hogy valóban gyorsan készült az indítvány, hiszen az Alkotmánybíróság elég szoros határidőt jelölt meg. Valóban elképzelhető lett volna egy olyan egyeztetés, ami a megoldási módok körül egy vitát tett volna lehetővé, azonban éppen ez a közeli időpont volt az, és bizonyos negatív tapasztalatok a közelmúltból, amelyek arra késztettek bennünket, hogy a kormány gyorsan tárgyalja meg és terjessze be az Országgyűléshez az előterjesztést, és a parlamenti vita keretei között, bizottsági szinten és a plenáris ülések szintjén is lehetőség nyílik arra, hogy ki-ki álláspontját a javaslattal kapcsolatban kifejtse.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit