DR. SZABÓ IVÁN

Full text search

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Nem először kerül ez a téma az Országgyűlés napirend előtti vitáinak középpontjába, és rendkívül sajnálatosnak tartom, hogy anélkül, hogy itt a konkrét beterjesztett javaslatokról vitáznánk, előlegben mindenki fut egy kört ebben az ügyben.
Azt hiszem, a legszerencsétlenebb az, hogy ez az egész magyar-vatikáni szerződés, függetlenül attól, hogy egy nemzetközi megállapodásról van szó, függetlenül attól, hogy egy olyan folyamatot zár le, amit egyébként a világ jobbik fele mindenütt a Vatikánnal kötött megállapodás keretében rendez - még olyan is, akinek nem voltak negyvenéves előzményei -, ez itt Magyarországon a belpolitikai csatározások küzdelmévé vált. Nagyon rossznak tartom azt, hogy egy kultúrharc ürügyén indult jelen esetben a miniszterelnök személye és politikája ellen támadás abban az ügyben, amiben - éppen a Szonda Ipsos tegnap nyilvánosságra hozott adatai alapján - a miniszterelnök úr mögött áll a magyar társadalom 70 százaléka. (Taps az MSZP padsoraiban.)
Szerencsétlennek tartom ezt a dolgot, mert a kultúrharc nem áll meg egy piliscsabai iskola kapujában, ez a kultúrharc vérszemet ad azoknak, akik ledöntögetnek szobrokat a máriaremetei kertben, bélsárral kennek be etyeki templomokat és horogkeresztet rajzolnak, bizony, a zsinagóga, illetőleg a balassagyarmati zsidótemető sírköveire is. Mert megállíthatatlan a folyamat, kedves képviselőtársaim, ha ennek nem vetünk gátat!
Azoknak, akik ezt a békétlenséget szították, egyetlenegy ajánlatom van, ha nem akarnak céltáblává válni: egyszer komolyan gondolkodjanak el azon, hogy ott Spanyolországban a bikaviadal alkalmával a torreádor vajon akkor is beledöfködné-e a bika nyakába az éles tőreit, ha egyszer a bikának lenne annyi esze, hogy a meglobogtatott piros kendőre eszetlenül, fejét leszegve nem rohanna neki, hanem derűs mosollyal megállna az aréna porondján (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és nyugalmat erőltetve magára, mozdulatlan maradna.
Köszönöm a figyelmet. (Derültség. - Taps az MDNP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit