DR. SZÁJER JÓZSEF

Full text search

DR. SZÁJER JÓZSEF
DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök úr! Tisztelt Országgyűlés! Azon a napon, amikor Bill Clinton bejelentése után kétségtelen, hogy a magyar kormány és polgárok, Magyarország a NATO-ba meghívást kap, azon a napon, amikor megkezdődik Amsterdamban az Európai Uniónak a magyar csatlakozás szempontjából sorsdöntő csúcstalálkozója, meglepő, hogy a felelős magyar kormány külügyminisztere nem ezekről a történelmi jelentőségű ügyekről beszél, hanem hisztérikus stílusban, történelmi tényeket összekeverve (Moraj a bal oldalon.) egy ellenzéki párt sikeres rendezvényével foglalkozik. Ez több mint meglepő! Az azonban, hogy azon a napon, amikor éppen 39 éve, hogy kivégezték '56 hőseit, egy szocialista politikus ilyen durva, erőszakos stílusban nyilvánul meg, az egyszerűen döbbenetes. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Így van! - Taps a Fidesz padsoraiból.) Én a szocialista politikusok helyében ezen a napon szerényebben beszélnék, tisztelt Országgyűlés. (Folyamatos zaj a kormánypártok padsoraiból.) De térjünk rá az ország számára történelmi jelentőségű ügyekre!
A magyar nemzet a rendszerváltás nyolcadik évében kiemelkedő jelentőségű történelmi esemény előtt áll. Minden bizonnyal - Bill Clinton bejelentése után világosan láthatjuk - Magyarország meghívást fog kapni a NATO-csatlakozásra. Ezzel hazánk a harmadik évezrednek és a magyar államiság második ezredévének olyan kivételes történelmi eséllyel vághat neki, amely hosszú, megpróbáltatásokkal teli évszázadok után először adatik meg. A NATO ugyanis jelenleg az egyetlen olyan nemzetközi szervezet, amely hatékonyan képes garantálni tagállamai és ezen keresztül Európa, valamint az észak-atlanti térség stabilitását és biztonságát. Ez a stabilitás és biztonság elengedhetetlen feltétele annak, hogy Magyarországon és a térség többi államában zajló történelmi jelentőségű átalakulás, amely a diktatúrából a polgári demokráciába és a piacgazdaságba vezet, sikeres lehessen. A NATO azonban ezt a biztonságot nem valami külső hatalomként garantálja, hanem önálló, egyenjogú, felelős tagállamai közös értékei, akarata és cselekvése eredményeképpen. Csak olyan ország lehet tehát ennek a szövetségnek tagja, amely a biztonságnak nemcsak haszonélvezője kíván lenni, hanem kész és képes azért tenni is.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt meggyőződése szerint Magyarországnak ilyen országnak kell lennie, és biztosak vagyunk abban, hogy minden felelősen gondolkodó politikai erő egyetért ezzel. Hiszen ne legyenek illúzióink! A világméretű háború veszélye a kétpólusú világ felbomlásával megszűnt ugyan, de helyébe azonnal új veszélyforrások léptek. Ki hitte volna például '89 kegyelmi pillanatában, hogy a rég elfeledettnek hitt agresszív nacionalizmusok újjáéledhetnek, hogy történelmi, vallási, etnikai okokból háborúk törhetnek ki Európában? Ilyen körülmények között ebben a történelmi pillanatban óriási jelentősége van annak, hogy a nemzet mennyire képes saját jelenének és jövőjének biztonsága érdekében felismerni teendőinek fontosságát, vállalni a politikai felelősség súlyát, meghozni a szükséges döntéseket és rendületlenül végre is hajtani azokat. Ennek érdekében elengedhetetlen, hogy valamennyi felelősségteljes politikai erő teljes egészében értse, érezze és kifejezze: az ország biztonsága és védelme olyan kiemelkedő fontosságú nemzeti ügy, amelyért a politikai erőknek egységes célokat követve, egységes akarattal kell fellépniük. Úgy érezzük, hogy erre a NATO-csatlakozástól függetlenül is mindenképpen szükség van.
Ettől a gondolattól vezérelve a Fidesz-Magyar Polgári Párt ezennel azt kezdeményezi, hogy a parlamenti politikai pártok szándékaik, akaratuk komolyságát kifejezve közösen dolgozzanak ki egy Európában megszokott nemzeti védelmi chartát, amelyben lefektetik Magyarország védelempolitikájának alapelveit, fejlődési irányait, valamint a védelemben szerepet játszó szervezetekre vonatkozó fejlesztési célokat; mindezt annak érdekében, hogy hazánk a harmadik évezred küszöbét a nemzetvédelem területén világosan kinyilatkoztatott nemzeti egyetértéssel léphesse át, biztosítva a honvédelmi-biztonságpolitikai folytonosságot is. Felkérjük egyben a kormányt, hogy az illetékes tárcák bevonásával segítse elő a dokumentum kidolgozását, és tegye lehetővé, hogy a hazai és a nemzetközi közvélemény ezt megismerhesse. Ez a dokumentum demonstrálná, hogy hazánk kész és képes kivenni a részét az egységes és biztonságos Európa megteremtésének feladatából, és segítené kiteljesíteni a rendszerváltás óta elindult honvédelmi és haderőreformot.
Tisztelt Országgyűlés! A charta kidolgozásával kapcsolatos tárgyalásaink érdekében levélben fogok fordulni az országgyűlési pártok frakcióvezetőihez. A Fidesz-Magyar Polgári Párt frakciója nevében bízom abban, hogy kezdeményezésünket a tisztelt Ház mindkét oldalán támogatni fogják és megvalósításában részt vesznek annak érdekében, hogy ez a charta a védelempolitika területén (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a nemzeti egyetértés dokumentuma lehessen, bizalmat adva a magyar állampolgároknak és szomszédainknak egyaránt.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzék padsoraiból. - Zaj. - Közbeszólások a bal oldalról.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit