DR. VARGA ISTVÁN

Full text search

DR. VARGA ISTVÁN
DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! XX. századi történelmünkben a mai nap, június 16-a bizonyára fekete betűkkel íródott a krónikába. Nemcsak azért, mert ma emlékeztünk meg Nagy Imre és mártírtársai kivégzéséről, hanem mert 1948. június 16-án, a XXXIII. törvénycikkel államosították az egyházi iskolákat, és 6505 egyházi iskola került állami tulajdonba.
Ma már vitathatatlan, hogy ez az intézkedés felmérhetetlen károkat okozott nemcsak az egyház, hanem az oktatás és az egész magyar társadalom számára. Az egyházi iskolák államosítása, majd a későbbi Mindszenty-per Rákosi Mátyásnak és moszkovita elvbarátainak azt az alapvető célját szolgálta, hogy Szent István országából soha többé ne legyen keresztény ország.
A Magyar Demokrata Fórum üdvözölte és messzemenően támogatja a rövidesen aláírásra kerülő, és a katolikus egyház anyagi, politikai biztonságát szolgáló vatikáni megállapodást. Úgy ítéljük meg, hogy ez a megállapodás egyúttal példaértékű lehet a többi történelmi egyház és az állam viszonyának rendezéséhez is.
Tudomásunk szerint a parlamenti és az azon kívüli politikai pártok és társadalmi szervezetek túlnyomó többsége is támogatja a vatikáni megállapodást, még akkor is, ha tudjuk, hogy a katolikus egyház csak töredékét kapja vissza elkobzott javainak, és a magyar oktatásban, egészségügyben és szociálpolitikában is korábbi súlyához képest lényegesen kisebb szerepet tud vállalni.
A miniszterelnöki bejelentést követően egyetlen párt, a Szabad Demokraták Szövetsége jelentette ki kategorikusan, hogy ellenzi a vatikáni megállapodást.
Képviselőtársaim előtt is ismeretes, hogy az ország számos városában és községében a vatikáni megállapodás elleni röpiratok jelentek meg; például az elmúlt héten megyémben, Békéscsabán; és a röpirat hangvétele egyértelműen a katolikus egyház és a vatikáni megállapodás ellen próbálta uszítani az embereket.
Az egyik röpirat szerzője nem átallotta Kossuth Lajost, történelmünk legnagyobb alakját, országunk harmadik kormányzóját idézni annak érdekében, hogy a vatikáni megállapodás ellen hangolja az embereket, és szembeállítsa nemcsak a hívőket és ateistákat, hanem a történelmi egyházakat is. A Békéscsabán több ezres példányban terjesztett röplap címe: "Milliárdok és a vatikáni szerződés", s tényként azt állítja, hogy - idézem: "Június 20-án Rómában újabb 100 milliárdos számla készül; ezt már nemcsak mi, hanem a gyermekeink is nyögni fogják. Az eddig kapott összegekkel a katolikus egyház még sohasem számolt el. Mikor teszi ezt meg?" A felületes olvasó számára az idézet azt sugallja, hogy a katolikus egyházzal megkötendő szerződés tönkreteszi a gazdasági stabilitás "áldásos" hatását, hogy a katolikus egyház pazarol, hogy az önkormányzatok kárára létesít iskolát, óvodát és szeretetotthonokat.
Szeretném emlékeztetni a tisztelt Országgyűlést Gyulai Endre püspök úr nyilatkozatára: "Nem gazdagodni akar az egyház, hanem élni és dolgozni."
A felháborodott reakciók közül hadd emeljem ki az MSZP hívő tagozata elnökének, dr. Bérczi Antalnak (Sic!) a nyilatkozatát, aki az Új Magyarországnak kifejtette - idézem: "A most felerősödött össztűz parazsa már régóta lappang. Az SZDSZ a hozzá húzó, túlsúlyban lévő liberális sajtó segítségével rombolja a közmorált. Már a korábbi iskolaügyi lépések sejtették mindazt, ami bekövetkezett."
Tisztelt Országgyűlés! Meggyőződésem, hogy a hívő tagozat elnöke elhamarkodottan és bizonyíték nélkül állította azt, amit mondott. Az azonban kétségtelen, hogy a katolikus egyház elleni röpiratok most már három hete folyó terjesztésével kapcsolatban egyetlen magyar újságíró sem kérdezte meg a Szabad Demokraták Szövetségének elnökétől, frakcióvezetőjétől vagy bármely tagjától, hogy van-e közük az uszító hangú plakátokhoz.
Bízom abban, hogy a Szabad Demokraták Szövetségének semmi köze sincs az idézett röplapokhoz, ezért itt, a Magyar Országgyűlés nyilvánossága előtt felszólítom a Szabad Demokraták Szövetségét, hogy határolódjon el e szélsőséges megnyilatkozásoktól... (Közbeszólások: Így van!), és ünnepélyesen jelentsék be, hogy az SZDSZ-nek a terjesztett röplapokhoz (Felmutatja.) semmi köze.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)
(16.50)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit