GELLÉRT KIS GÁBOR

Full text search

GELLÉRT KIS GÁBOR
GELLÉRT KIS GÁBOR, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke: Köszönöm a szót, elnök úr. (Dr. Dobos Krisztina: Részrehajló! Csak a kormánypártiak kapják meg.) Már tartottam attól, hogy Torgyán József azt fogja mondani, hogy a Kisgazdapárt már 1988-ban a vatikáni megállapodást szorgalmazta, mint a NATO-tagságot annak idején - de ez nem következett be.
Én szeretném azt, hogyha ebben a Házban erről a megállapodásról és a majdan benyújtandó egyházfinanszírozási törvényről nem ilyen szellemben folyna a vita. Kérem szépen, itt egy objektív, megoldandó feladatról van szó! Megörököltünk az előző kormánytól egy végrehajtandó törvényt, az ingatlan-visszaadási törvényt. Nagyon sok pénzbe került, teljesíthetetlen lett volna; teljesíteni nem tudta volna az előző kormányzat sem - ez sem. Ezért szükség van ennek a törvénynek a módosítására, a benne foglalt határidőt kitolni 2011-ig. Ezt a katolikusok méltányolták, és az előzetes tárgyalások alapján úgy néz ki, hogy a többi, az ügyben érintett egyház is méltányolja.
Arról van szó, hogy végre kell hajtani törvényeket, alkotmánybírósági döntéseket; ebben a körben nincs más mozgástér, mint hogy ezeket a jogszabályokat betartsuk, végrehajtsuk. Nem ideológiai kérdésről van szó; nem arról van szó, hogy az esélyegyenlőséget egyházi intézmények teremtenék meg vagy sem - ami egyébként nem igazán képzelhető el, hiszen legfeljebb 10 százalék körül lesz a folyamat végén az egyházi közoktatási intézmények aránya -, hanem arról van szó, hogy ha az állampolgárok vallásos iskolában akarják neveltetni gyermekeiket, akkor ehhez joguk van, és erre lehetőségük is legyen.
Azt kérem mindenkitől itt és a továbbiakban is, hogy ehhez az objektív feladathoz képest határozza meg a mondanivalóját. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit