AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Amit ön elmondott, az engem meggyőzött arról, hogy ön 1998-tól ellenzéki szerepre készül, tudniillik ha kormányzati szerepre készülne, akkor azt gondolom, egy kicsit alaposabban kellene ismernie a gazdaság helyzetére vonatkozó információkat és tényeket. (Taps a kormánypártok soraiból.) Tudniillik ha ön úgy látja a jelenlegi helyzetet, hogy itt a külkereskedelmi mérleg, az államháztartási hiány valamiféle katasztrofális helyzetben van, akkor őszintén szólva én nagyon félnék önre bízni egy ország kormányzását, mert akkor ön ezek szerint a tényekkel nem foglalkozik. (Derültség a kormánypártok soraiban.)
Nézzük meg a statisztikai hivatal utolsó számait, nézzük meg a költségvetés utolsó számait! Teljesen világosan lehet látni, hogy az államháztartás hiánya tökéletesen úgy alakul, ahogy az éves költségvetésben, illetve a tb-alapok költségvetésében összességében terveztük, tehát nevezetesen pontosan ugyanaz a folyamat, ami ahhoz vezet év végén, hogy a GDP 4,9 százaléka lesz a hiány. Ami a fizetésimérleg-számokat illeti, az eddigi adatok világosan tükrözik, hogy jobbak vagyunk, mint a megelőző évben voltunk, noha az év összesenben egy picike kis romlást az előző évhez képest elképzelhetőnek tartottunk. Tehát a tényekben egyszerűen nem egy olyan általános kép rajzolódik ki - sem a belső adósság, az államháztartás tekintetében, sem a külső folyamatok tekintetében -, ráadásul a GDP elkezdett növekedni, világosan lehet látni, hogy egy legalább 3 százalékos növekedés kialakult.
(15.50)
Sőt, azt is világosan lehet látni, hogy az infláció sem úgy alakul, ahogy frakcióvezető úr már többször prognosztizálta itt, a Házban, mert nem 20 százalékról van szó, hanem 17,7 százaléknál tartunk. Úgyhogy azt gondolom, hogy frakcióvezető úrnak többet kellene foglalkozni a tények elemzésével.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban. - Dr. Torgyán József: Ezt ígérhetem!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit