DR. CSAPODY MIKLÓS

Full text search

DR. CSAPODY MIKLÓS
DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram Tanácsa, a GYIA, az ifjúsági kultúra támogatását szolgáló pályázaton 400 pályázónak nyújtott támogatást, 44,5 millió forint értékben.
Iskolákat, egyesületeket, művelődési házakat megelőzve a listavezető egy gazdasági társaság és egy, a Művelődési és Közoktatási Minisztériumban székelő iroda. A Csillag és Ádám Filmszabászati Bt. részére közel háromszor annyi támogatást ítéltek meg, mint amennyit az egyházi intézmények, a nagycsaládos egyesületek és EFOT szervezői összesen elnyertek, 3 milliót. Az említett bt. nem szerepel a legújabb Cégkódex céginformációs CD-adatbázisában, vélelmezhetően nemrég alakult; arra már gondolni sem merünk, hogy direkt ezért.
Az MDF a leghatározottabban elítéli azt a gyakorlatot, hogy ifjúsági célra elkülönített állami pénzalapokból gazdasági társaságok tevékenységét finanszírozzák. Milyen érdek magyarázhatja ezt? Miért kellett a teljes pályázati összeg több mint 6 százalékát egy ismeretlen tevékenységű, ismeretlen betéti társaságnak odaítélni? A Művelődési Minisztériumban működő Országos Diákparlament titkársága szintén 3 millió forint támogatást kapott, pedig az Országos Diákparlament májusi ülésének lebonyolítására a költségvetés 30 millió forinttal már megtámogatta a titkárságot. Érthetetlennek tartjuk, hogy miért kell egy rendezvényt annak befejezése után további milliókkal támogatni akkor, amikor a pályázó iskolák, gyermekotthonok, óvodák csoportjában a 400-ból 104 ilyen sikeres pályázat volt? Átlagosan 61 ezer forint a megítélt összeg.
Érdekes döntés volt továbbá az Új HDF Kft. félmilliós támogatása is; a cég szintén nem található a nyilvántartásban. A tudatos aránytévesztés Koncz Istvánnak, a Miniszterelnöki Hivatal egyébként a Házszabály szerint interpellálhatatlan címzetes államtitkárának politikai felelősségét veti fel. A GYIA nyári táborpályázatán 968-an kaptak támogatást, azonban nemcsak a pályázók nagy száma nem tette lehetővé a valódi segítséget, hogy érzékelhetően egyiknek-másiknak azért megfelelő mennyiségű pénz jusson; de a mérleg is felborult - természetesen az MSZP holdudvarának szervezetei javára.
Úgy látszik, kéz kezet mos, hiszen az iskolák, óvodák, gyermekotthonok átlagosan 40 ezer forintos támogatásához képest a Magyar Úttörőszövetség 1 200 000 forintot, a Gyermekvédő Liga ugyanennyit, a BIT 629 000 forintot, illetve az ifjúsági közéletben viszonylag ismeretlennek mondható Magyar Dolgozók Ifjúsági Szövetsége 850 000 forint támogatást kapott. Az utóbbinak volt elnöke az a Varjú László, aki jelenleg az Ifjúsági Közalapítvány kuratóriumának az elnöke, s így vélhetően talán jelentős befolyása van az alapprogram körüli pénzek felhasználására.
Felháborító a XÉNIA Láz Egyesület 1 200 000 forintos - már korábban itt a parlamentben érintett - támogatása is. A XÉNIA Láz Egyesület körüli újabb botrány, a Magyar Nemzet újságírójának elhallgattatására irányuló nyomás a sajtó szabadságát veszélyezteti, szocialista politikusok némelykor durva beavatkozásával súlyosbítva, ami a kormányzati arrogancia újabb példája, csak azt hiszik, hogy nem tűnt fel. Közismert továbbá, hogy a XÉNIA Láz Egyesület vezetője Kiss Péter munkaügyi miniszter úr közeli munkatársa. Nyereségorientált, piaci alapon működő rendezvények támogatása elfogadhatatlan; és mégis az óbudai hajógyári szigeten idén is megrendezendő, korábban diákszigetként ismert esemény részben a táborozási alapból kerül finanszírozására. Különösen megdöbbentő ez azután, hogy a rendezvény egy multinacionális cég, a Pepsi nevét viseli, és hogy a támogatásba az MTV is beszállt.
Tisztelt Országgyűlés! Megítélésünk szerint a Szigetcsoport Kulturális Egyesület részére kiutalt 1 millió forint más pályázót támogatva talán jobban szolgálta volna a pályázati célok teljesítését.
A Magyar Demokrata Fórum már nem csodálkozik, de azért a leghatározottabban elutasítja azt a szemléletet, amely egy csoportba sorolja a vállalkozási célú programokat a gyermekotthonok, a hallgatói szervezetek vagy például a Vakok Intézete pályázataival. Kérdezzük: ki a felelős mindezért?
Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit