KAPRONCZI MIHÁLY

Full text search

KAPRONCZI MIHÁLY
KAPRONCZI MIHÁLY (független): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Mai napirend utáni felszólalásomban nemzeti érdekeink fokozottabb védelméről szeretnék néhány gondolatot elmondani. Az utóbbi két évben sorozatosan szólaltam fel e Házban a mezőgazdasági kistermelők érdekében. Felszólalásaim, önálló indítványaim, amelyeket az élet diktált, sorozatosan eredménytelenek voltak.
(20.10)
Érthetetlennek tűnt előttem, hogy e Házban ülő, sok agrárértelmiségi kollégám közül miért csak egy-kettő volt, aki a kistermelők érdekeit súlyosan sértő, egzisztenciájukat veszélyeztető kérdésekben támogatott.
A szociálliberális koalíció miniszterelnökének céljait leleplező, a termőföldek elidegenítésével kapcsolatos, meggondolatlan nyilatkozata nyilvánvalóvá tette előttem, hogy az ország gazdasága stratégiai ágazatainak idegenek részére történő elkótyavetyélése után a legnagyobb bűn elkövetésére készülnek: el akarják idegeníteni a magyar földet.
A felismerés arra ösztönzött, hogy megkeressem azt a társadalmi erőt, amely a legelszántabban küzd e nemzetellenes tett végrehajtása ellen. A Magyar Igazság és Élet Pártja megalakulása óta a leghatározottabban leszögezte, hogy a független, demokratikus Magyarországon meghatározó szerepet kell biztosítani a magyar nemzeti kultúrának, hagyományoknak, óvni kell nemzeti értékeinket. E párt programjában határozottan fellép többek között a magyar mezőgazdasági kistermelők, gazdálkodók érdekeinek védelméért, beleértve azt is, hogy a kormányzati praktikák ellenében e gazdaréteget mint nemzetmegtartó erőt és a nemzeti földtulajdon megtartását mint az ország szuverenitásának alapvető tényezőjét értékeli. Ez a felismerés vezetett elhatározásomban, amikor hozzájuk csatlakoztam.
A MIÉP-elnökséggel közös a véleményünk abban, hogy a jelenlegi vészhelyzetben szükséges a magyar gazdák erejének új típusú összefogása Bajcsy-Zsilinszky Endre nemzeti radikális elvei alapján. Így 1997. június 19-én megalakult a Magyar Igazság és Élet Pártján belül az a kisgazda tagozat, amely az 1930-as békési elveken alapuló és részben a Bajcsy-Zsilinszky Endre által meghatározott nemzeti radikális eszméket is magában foglalja.
Bejelentem, hogy a ciklus hátralévő részében a Magyar Igazság és Élet Pártjának képviselőjeként, a párt és az ország érdekeinek megfelelően fogom képviselői munkámat folytatni, bizonyítva azt is, hogy bár vannak, akik e pártra méltatlanul megpróbálnak különböző jelzőket ragasztani, egyre erősödik azoknak a tábora, akik szerint a parlamenti demokráciában szükség van egy nemzeti elveken álló, a nemzeti kultúrát, a nemzeti értékeket és érdekeket védő pártra. Úgy gondolom, hogy az a párt, amelyik örömmel vállalja fel Bajcsy-Zsilinszky Endre elveit, a magyar történelem, függetlenség, kultúra, nyelv és hagyományok védelmét, nem marasztalható el.
Akik egy ilyen jobboldali, demokratikus pártra megpróbálnak szélsőséges jelzőt ragasztani, azok nem mások, mint erős gazdasági és politikai pozícióban álló, nemzetellenes kisebbség vagy általuk befolyásolt emberek. Nehogy félreértés essék: természetesen nem etnikai és vallási kisebbségről beszélek, hanem politikai kisebbségről. Példaképpen említem, hogy ilyen volt az elmúlt rendszer politikai bizottsága. A fő ismérve ezeknek a csoportoknak, hogy egyik oldalról ígérgetnek, másik oldalról döntéseiket a nemzet érdekei ellen hozzák meg. Példaértékű tettük a saját gazdagságukhoz vezető spontán privatizáció.
Volt pártomról, a Független Kisgazdapártról, annak történelmi érdemeiről csak a legnagyobb tisztelettel tudok nyilatkozni. Hogy ennek ellenére a Magyar Igazság és Élet Pártjának tagja lettem, annak oka az az ellenem lefolytatott, minden alapot nélkülöző koncepciós eljárás, mellyel eltávolítottak a pártból, s az, hogy mindez a jelenlegi pártvezetés tudtával és utasítására megtörténhetett. Ma már világos előttem, hogy ez az eljárás arra irányult, hogy a párt szalonképesebbé váljon, de biztos vagyok benne, hogy a pártvezetés ma sem ismerte fel, hogy csak alaposan átgondolt és tudományosan megalapozott, demokratikusan elfogadott és komoly társadalmi támogatottságú program az, ami egy pártot és ezen belül egy pártelitet szalonképesebbé tehet. Ha a volt pártomban megtörténik ez a kedvező demokratikus változás, biztos vagyok benne, hogy meg fogjuk találni az együttműködés lehetőségét. Meg vagyok győződve arról, hogy a jövő évi választások után a Magyar Igazság és Élet Pártja jelentős parlamenti erővel és képviselőcsoporttal fogja munkáját végezni.
Végezetül felkérem a tisztelt Ház vezetését arra, hogy nevem alatt a "Magyar Igazság és Élet Pártja" feliratot megjeleníteni szíveskedjenek. Hivatkozom itt alkotmányos emberi jogaimra és az elmúlt években már kialakult precedens értékű gyakorlatra.
Köszönöm figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit