DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ha nem csal az emlékezetem, éppen a Szabad Demokraták Szövetsége volt az, amelynek a frakciója testületileg nem szavazta meg '93 végén a kisebbségek képviseletét lehetővé tevő törvényjavaslatot. Lehet nyilvánvalóan változtatni a véleményen, lehet egy hasonló képviseleti rendszer mellett most már érvelni, de elképzelhető, hogy néminemű aggályokat vet föl akkor ez az érvelés. Azt kétségkívül el kell ismerni, hogy annak a törvényjavaslatnak voltak hiányosságai. Ezért mondja azt ma a Magyar Demokrata Fórum, hogy ez a megoldás, amit a kormány előterjesztett, nagyon nem jó. Örültem volna, ha képviselőtársam kihallja a szavaimból, hogy ha már mindenáron képviseletet kell adni, akkor adjunk egy delegációs elv alapján. Ezzel igen sok költséget is meg lehet takarítani, és eleget teszünk annak, hogy a kisebbségek jelen vannak a magyar parlamentben.
Képviselőtársam nem foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy milyen lesz ezeknek a képviselőknek a jogállása. Mert ha nem tudjuk ezt a jogállási kérdést körbejárni, akkor egy nagyon nagy szakadékot hagyunk magunk előtt, amibe aztán bele lehet esni. Nem hiszem, hogy bárki előtt kétséges lenne, hogy a megalakuló új kormány programjáról és a miniszterelnök-jelölt személyéről szavazni kell. Ha nem tetszik ez 13 kisebbségi képviselőnek, le fogják szavazni, nem lesz a Magyar Köztársaságnak adott esetben kormánya. Ezek a kisebbségi képviselők, akiket nem politikai akarat hozott a Magyar Országgyűlésbe, mindenfajta törvényjavaslatról szavazni fognak, a nemdohányzóktól kezdve a génsebészetig, ami a magyar parlament elé kerül. A politikai legitimitás kérdésében is e körben el kellene gondolkozni azon, hogy a kisebbségi képviselet, ha már a Magyar Országgyűlés falán belülre kerül, mekkora körben érvényesülhet.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit