DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS

Full text search

DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS
DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Azért kértem lehetőséget, mert Németh Zsolt javaslata, amit Szigethy képviselőtársam is elgondolásra vagy meggondolásra érdemesnek minősített, nevezetesen pedig az, hogy listán adott személyre adhasson le valaki voksot, nem ismeretlen a közép-európai gyakorlatban. Nekem Lengyelországban '93-ban és '97-ben, ahol az egész parlamenti választás lényege ezen az eljáráson múlik, volt alkalmam, hogy megfigyeljem ezt.
Azért éreztem úgy, hogy mindenképpen szólni kell ezekről a tapasztalatokról, mert itt végül is két alapelv formai megoldásának összehozásáról van szó. Ebben az esetben, amikor Magyarországon a kisebbségi választás esetében egy országos választókörzetben gondolkodunk, azért kell nagyon komolyan megfontolni, hogy élünk-e egy ilyen javaslat elfogadásának lehetőségével, mert sajátos viselkedésmódot vindikál, indukál ez a szavazati rendszer. Nevezetesen pedig azt, hogy mindenki, aki helyet kapott ezen a listán, egyszerűen késztetést érez arra, hogy önnön maga induljon be saját kis választási kampányával. Akkor is ezt teszi, ha a két lengyel nagyválasztás tapasztalatai azt mutatják, hogy a listán első helyen szereplő jelöltek nyerési esélye magasabb, mint 90 százalék, de a viselkedés csak hosszú tapasztalatok után idomulhat. Ha van ilyen viselkedés, azt mondom, vegyük figyelembe, amikor erről gondolkodunk, mert attól tartok, hogy ez az önkéntes, spontán saját kampány többet árthat a kezdetekben a magyar kisebbségek belső tanulási folyamataiban, mint amennyi vélt hasznot ettől remélünk.
Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit