KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hegyi Gyula képviselő úr nem először sürgeti a Charta ratifikálását. Legutóbb május 28-án napirend után volt szerencsém tájékoztatni őt arról, és természetesen a tisztelt Házat, hogy hogyan állunk az előkészítő munkálatokkal.
Az Európai Szociális Charta aláírásának munkálatai 1990-ben kezdődtek meg. Az aláírásra - úgy, ahogy azt képviselő úr mondta - 1991. december 13-án került sor, egyidejűleg a Charta módosító jegyzőkönyvét is aláírtuk.
A Charta megerősítése különös jelentőséggel bír Magyarország európai integrációja szempontjából. Az 1997 októberében aláírt amsterdami szerződés szociális fejezetébe beemelésre került az Európa Tanács Európai Szociális Chartájára mint a szociális normák forrására történő hivatkozás. Kiemelendő, hogy az európai bizottság Magyarországról készített országvéleményében is megfogalmazódott a Charta megerősítésére vonatkozó elvárás.
Az Európai Szociális Chartával kapcsolatos '91-es kormányhatározattal létrehozott tárcaközi bizottság több alkalommal ülésezett a közelmúltban. Az üléseken a munkavállalói és a munkaadói oldal képviselői is részt vettek. Időközben az előterjesztés túljutott a tárcaegyeztetési folyamaton. A Charta és módosító jegyzőkönyve megerősítését a két leginkább érintett tárca - a munkaügyi és a népjóléti - megítélésem szerint színvonalasan előkészítette. Az anyag az 1997. november 24-ei közigazgatási államtitkári értekezletre került, mely úgy rendelkezett, hogy az előterjesztést hivatalból az európai integrációs kabinet is tárgyalja meg, csak azt követően kerüljön a kormány elé.
Az eddigi álláspont az, hogy fő szabályként a Charta optimális minimumát, azaz tíz olyan cikkét szükséges most első lépésben megerősíteni, amelyeknek Magyarország már ma is teljes mértékben eleget tesz. Ezt követően az elkövetkezendő években megfontolt, folyamatos előkészítő munkával a további cikkek ratifikálását is elő fogjuk készíteni. A tíz cikkből kilenc teljesen egyértelmű; egy probléma van, a társadalombiztosítással foglalkozó 12. cikk és a szociális és orvosi ellátással foglalkozó 13. cikk közötti választás problémája. A nehézséget röviden fogalmazva az okozza, hogy mindkét cikk behoz egy-egy, Magyarország által még nem ratifikált nemzetközi egyezményt. Sajnos, idő hiányában a két problémát most nincs lehetőségem ismertetni.
A szükséges egyeztetések a következő másfél hónapban lefolytathatók, ezek eredményeként becslésem szerint, úgy, ahogy azt egyébként már májusban is elmondtam, január közepén, végén kerülhet az anyag a kormány, s azt követően - a megerősítésről szóló döntés érdekében - az Országgyűlés elé. Tehát, képviselő úr, ebben a ciklusban még lehetőség lesz a ratifikálásra.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit