KISS PÉTER

Full text search

KISS PÉTER
KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A vitához szeretnék néhány rövid reflexiót mondani, már csak azért is, mert voltak olyan felvetések, amelyek így, plenáris formában először hangoznak el javaslatként a korábbi tervezet kapcsán, és azt gondolom, hogy érdemelnek némi reflexiót.
Először is a civil szervezetekkel kapcsolatosan minden olyan javaslat kapcsán a nyitottságomat szeretném jelezni, amelyik bővíteni kívánja az együttműködők körét és az együttműködés lehetőségét. Tehát meg fogom vizsgálni egyrészt azt, amit Juhászné Lévai Katalin képviselő asszony megemlített, vagy amit Szabó Rudolfné képviselő asszony erről mondott. Ha a törvény kapcsán, akkor a törvény kapcsán, ha a szabályozás kapcsán - amiről én is azt gondolom, hogy jó, ha a törvény kimondja, hogy kötelezővé kell tenni -, akkor a miniszteri szabályozás kapcsán fogjuk meglépni ezeket az egyébként logikus felvetéseket.
Egy kérdést szeretnék még érinteni, ami a korszerű munkahelyteremtés dolgát illeti. Be kell valljam, hogy a javasolt elgondolás indítékai között két nagyon lényeges cél szerepel. Az egyikre kitértek a térségi célokat illetően. Természetes módon, mint ahogy eddig is, a decentralizált kereteket is elsősorban azok a térségek kapták, ahol a legnagyobb az elmaradás, legnagyobb a feszültség és legnagyobb a teljesítmény az emberek munkába vonását illetően. Tehát ha orientál az Országgyűlés, akkor azt jól teszi, de enélkül is ilyen irányba mozdul el a decentralizálás, a szociális partnereknek hála.
A másik cél az, hogy a régió országai közül próbáljuk meg vonzóvá tenni Magyarország munkaerőpiacát. Tehát nemcsak a belső kistérségek viszonyrendszerében, hanem mondjuk cseh-lengyel-magyar viszonylatban is kell állnunk a munkaerő-piaci versenyt akkor, amikor egy jelentős zöldmezős beruházással munkahelyek százait lehet a régión belül orientálni adott esetben Magyarország felé. Itt nem elegendőek csak az adó- vagy az egyéb kedvezmények, amelyek egyébként jó irányúak és pártolom, hogy az Országgyűlés így döntött az adótörvények vitájában, de szükséges, hogy a munkaerő-piaci eszközrendszernek, a szociális partnereknek is legyen lehetőségük ezt Magyarország irányába orientálni. Tehát ezért is érvelek amellett, hogy legyen ilyen eszközünk, és persze úgy szabályozzuk ezt, ahogy a hazai hatékonyság leginkább kívánja. Nyilván, ha már itthon orientálhatjuk, akkor a fejletlenebb régiók irányába próbáljuk meg vinni a befektetők érdeklődését.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit