DR. SZILI KATALIN

Full text search

DR. SZILI KATALIN
DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársam! Engedje meg a képviselőtársam, mivel megszólíttattam, csak egy-két érvet elmondjak. Egyetértve azzal, ön nagyon helyesen indult ki abból, hogy végül is az elmúlt évtizedekben született az a döntés, amely alapján olyan termálvíz-hasznosítások létesültek, amelyek ma már alapvetően a talajt és a talajvizeket is elszennyezik.
A hozott gazdasági szabályozók azonban, és azoknak a célja a környezetkárosító termálvíz-használatok visszaszorítása, és úgy gondolom, hogy a Központi Környezetvédelmi Alapnak pontosan és alapvetően az a célja, hogy a környezetkímélő beruházásokat támogassa. De tekintettel arra, hogy a mezőgazdasági célú termálvízhasználás mindössze 25 százalékát teszi ki annak, amiről a képviselő úr is beszélt, sokkal több ennél például a közgyógyellátással kapcsolatos távfűtésre használt melegvíz távfűtéssel kapcsolatos felhasználása. Csak mondanék néhány százalékos adatot: balneológiai célú vízhasználat 36 százalék, kommunális vízhasználat 30 százalék, ipari vízhasználat 9 százalék ezen a területen.
Az, hogy ennek az alapnak elsősorban az a feladata, hogy a közvetlen környezetvédelmet segítő fejlesztéseket segítse, ezzel a lépéssel és az önök javaslatával pontosan ettől fogunk forrásokat elvonni. Úgy gondolom, hogy arra, amit a képviselő úr mond, és az a cél, amit a képviselő úr ezzel a módosító indítványával el kíván érni, az gyakorlatilag helyes, de nem ez lehet a járható út.
Már kidolgozásra került a tárcánknál a vizek mennyiségi és minőségi védelmét szolgáló támogatási célok között többek között a környezetkímélő termálvízhasználatok beruházásainak támogatását szolgáló pályázati felhívás, amit egyébként be is mutatok (Felmutatja az iratot.), és ez a '98-as Központi Környezetvédelmi Alapban is támogatási célként szerepel fog. Az FM, tehát az önök által célzott és átirányításra célzott tárca ennek mindössze csak egy szegmensével foglalkozik. Sokkal inkább megoldást kínál az, amit a Központi Környezetvédelmi Alap pályázatában ebben nyújtani tudunk.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit