DR. TAKÁCS IMRE

Full text search

DR. TAKÁCS IMRE
DR. TAKÁCS IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Képviselőtársaim! Én a Hajdúszoboszlót elkerülő 4-es számú úttal kapcsolatban szeretnék néhány gondolatot mondani, amihez módosító, illetve kapcsolódó módosító javaslatot nyújtottam be.
Nagyon jól tudom, hogy a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztériumnak milyen nagy gondjai vannak és azt is jól tudom, hogy mindenkinek csak addig lehet nyújtózkodni, ameddig a takarója ér és azt is jól tudom, nagyon, de nagyon sok település várja azt, hogy az elkerülő út megépüljön. Azonban azt hiszem, ha elfogadjuk azt a tényt, hogy az idegenforgalom és a gyógy-idegenforgalom egyre inkább meghatározó tényezővé válik a nemzetgazdaságban; ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy 1994-ben mintegy 30 millió forint volt a devizabevételi aktívum az idegenforgalomból, a múlt évben durván 400 millió, az idén várhatóan majd 900 millió forint lesz az idegenforgalomból származó bevétel, tehát az a bevétel, ami aktívumként jelentkezik és ha hozzátesszük azt, hogy a gyógy-idegenforgalom ehhez nagy mértékben hozzájárul; és ha hozzátesszük azt, hogy a gyógyfürdők közül a hajdúszoboszlói gyógyfürdőben van a legnagyobb forgalom a magyarországi gyógyfürdőket figyelembe véve, és nagyon sok német és más külföldi turista látogatja ezt a gyógyfürdőt - azt a gyógyfürdőt, ahonnan a 4-es számú út durván 50-60 méteres távolságban van, és valóban dübörögnek a kamionok -, akkor, azt hiszem, én nemcsak hajdúszoboszlói érdeket képviselek ennél a gondolatnál, hanem nemzetgazdasági érdeket is, hiszen természetes az, hogy valamennyiünk érdeke, hogy a fizetési mérleg aktívuma javuljon, a külkereskedelmi mérleg passzívumát az idegenforgalom aktívuma javítsa. Ha ezek a tények egyértelműen igazak, akkor a módosító javaslatomnak van értelme.
Jól tudom, és a miniszter úrral sokszor tárgyaltam és a minisztériummal is tárgyaltam, jóindulattal kezelik ezt a témát. Tudom azt, hogy milyen gondjaik vannak az úthálózat fejlesztése kapcsán, de azt hiszem, itt primátust kell élvezzen a nemzetgazdaság szempontjából az a tény, hogy az idegenforgalom továbbfejlődjön, és a nagy zaj, a rossz levegő miatt ne hagyják el a külföldi turisták Hajdúszoboszlót.
Úgy gondolom, az is egy új jelenség, hogy a hazai vállalatok keleti piacra irányuló befektetési kedve is megnő - ezt, legalábbis a Versenyben a világgal című tanulmány is igazolja, a Közgazdaságtudományi Egyetem tanulmánya -, és a 3-as út biztosan segít ezen a helyzeten. De felteszi az ember a kérdést, ha a 3-as útért fizetni kell, a 4-es útért nem kell fizetni, akkor vajon minden keletre irányuló forgalom a 3-as úton bonyolódik-e le, vagy nem lesz-e a 4-esen is jelentős forgalom.
(18.10)
Ez tovább nehezíti majd a hajdúszoboszlói gyógyfürdő helyzetét. Jól tudom, hogy a miniszter úrnak és a minisztériumnak milyen gondjai vannak, de én bízom abban, hogy ha már a terv elkészült, ha már a helyi önkormányzat is hajlandó a következő évben 50 millió forintot adni, amennyiben a központi költségvetés is hozzájárul ehhez az építéshez, ha a területfejlesztési tanács is hajlandó erre - amennyiben a központi költségvetés hozzájárul -, akkor szerintem nyilvánvaló, hogy ezt a gondot meg kell oldani. Nem mint hajdúszoboszlói állampolgár mondom én ezt, hanem mint a magyar nemzetgazdaság érdekeit képviselő állampolgár.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit