DEMETER ERVIN

Full text search

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Belügyminiszter Úr! "Ezek a rendőrök parancsot hajtanak végre, és nem az ő bűnük, ami itt történik." Ezekkel a szavakkal nyugtatta meg Pongrátz Gergely a felbőszült embereket 1997. november 3-án, miután bilincsbe verték, autóba tuszkolták, és az ott jelen levő emberek követelésére, a kezéről levették a bilincset. Hangsúlyozni kívánom, ez november 3-án történt, az '56-os forradalom és szabadságharc leverésének évfordulóján, illetve előző napján.
A Magyar Demokrata Fórum egy konzervatív, hagyományőrző és tisztelő párt, és pontosan tudja, hogy milyen jelentősége van a szimbólumoknak. Tisztelt Belügyminiszter Úr! Micsoda szimbólum az november 3-án, hogy Pongrátz Gergelyt az intézkedő rendőrök bilincsbe verik azon a november 3-án, amely november 4-ét megelőző nap? (Zaj az MSZP padsoraiban.) Mi történt? Mindössze azért, mert sokadmagával fel kívánta emelni a szavát a termőföld-tulajdon hazai tulajdonlása mellett. Természetesen ez egy olyan jellegű kérdés, amelyet jogszabályokkal és parlamenti keretek között kell tisztázni és megoldani. S az, hogy ez idáig fajult, úgy gondolom, mindenkinek le kell vonni a tanulságot, és a tisztelt kormányzó pártoknak és önnek is, belügyminiszter úr, meg kell vizsgálni az okát, vajon mi vezetett idáig, hogy nem kizárólag a parlamentben, és nem kizárólag parlamentáris eszközökkel történt ezért a demonstrálás.
A kormány a nyáron, a nyári szünetben benyújtotta a földtörvény-javaslatát, amelyet nem vont vissza jóindulatú figyelmeztetések ellenére. Sőt, amikor népszavazási kezdeményezés indult, olyan eszközökkel próbálta ezt megakadályozni, hogy a maga kérdésével próbálta az állampolgárok által aláírt kérdéseket negligálni, tehát alkotmányos joguk érvényesítésében próbálta akadályozni az állampolgárokat.
(15.40)
Ezt követően, amikor az Alkotmánybíróság kimondta ezt a verdiktet, utána sem az Alkotmánybíróság ítéletéből következő megoldást választotta, hogy a kérdés népszavazás útjára kerüljön, hanem tovább húzza-halasztja az időt, és még mindig azon mesterkedik, hogy miként lehetne elkerülni a népszavazást. (Dr. Toller László: Ha nem értesz valamit, ne beszélj!)
Tüntetést szerveztek, amely tüntetést a rendőrség jogerős határozatban betiltott. Erre 1990 óta nem volt példa, hogy egy ilyen politikai tüntetés betiltásra kerüljön. Az Antall-Boross kormány idejében egyetlen tüntetést sem tiltottak be. Három helyszínen került sor összeütközésre a rendőrök és az állampolgárok között: a Hősök terén, a mi információink szerint a Király utcában és a Parlament előtt is - mint ahogy azt több kamera is rögzítette. Nem lehet azt mondani, hogy ezek betiltott tüntetések voltak, hiszen sem a Király utcában, sem a Parlament előtt ilyenről nem volt szó.
A Hősök terén azért állítottak elő állampolgárokat, mert magyar zászlót hordtak a gépkocsijukon, kitűzték a gépkocsira a magyar zászlót, és azzal a feltétellel engedték el őket, hogy ha leveszik a zászlót, akkor továbbmehetnek. Úgy látszik, a zászló vörös posztónak bizonyult (Dr. Szabó Zoltán: Nem! Piros-fehér-zöld, és vászon!), és állítólag Pongrátz Gergelyt azért vették őrizetbe, mert elsodort egy rendőrt. Ha önök jól emlékeznek, akkor hasonló eset történt már egy országgyűlési képviselővel - bár Pongrátz Gergely esete még nem nyert bizonyítást, és nem ismerte el, mint ahogy a belügyminiszter úr félrevezetett minket. Abban az esetben, amikor ezt a szocialista képviselő tette, önök nem függesztették fel a mentelmi jogát, rossz példát szolgáltatva ezzel. Úgy gondolom, célszerű ezen is ismételten elgondolkodni.
A Király utcában is rendőri összetűzésre került sor. A járdán menetelő állampolgárokat beszorították a Király utcába, és előállították őket. Majd a Parlament előtt is járdán, idős embereket távolítottak el - erőszakkal - kegyhelyektől. Vajon mit jelent a feloszlatás? Miért kell feloszlatni járdán lévő embereket? A kamerák tanúsága szerint idős embereket rohamrendőrök vettek közre, sőt, olyan képeket is lehet látni, hogy egy idős asszonyt két rohamrendőr fog közre, de ez a kép a kamerák előtt biztosan teljes mértékben ismert, amikor egy idős asszonyt két rohamrendőr igen nagy erőkkel megrohamoz (Derültség a kormánypártok padsoraiban.) - mondhatom, ez becsületére válik a rendőrségnek -, vagy pedig az, amikor kihúzott gumibottal kényszerítenek embereket.
Tisztelt Belügyminiszter Úr! Úgy gondoljuk, hogy ezen a tüntetésen a rendőrség aránytalan eszközöket vetett be. Ez mindenféleképpen elfogadhatatlan számunkra. Úgy ítéljük meg, hogy ennek durva erődemonstráció (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) és megfélemlítés volt a célja, ezért tisztelettel kérjük önt, tegye lehetővé (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismét jelzi az időkeret leteltét.), hogy azokat a felvételeket, amiket a rendőrség készített, a parlamenti képviselők megismerhessék, hogy pontosan tisztába lehessen (Az elnök folyamatosan csenget.) tenni: mi az oka annak, hogy (A felszólaló mikrofonját kikapcsolják.) ilyen aránytalan és brutális eszközökkel léptek fel. (Közbeszólások az MDF padsoraiból: Húsz másodperc!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit