DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! 1997. szeptember 16-án a Magyar Demokrata Néppárt nevében interpellációt intéztem a népjóléti miniszter úrhoz, megkérdezve, hogy milyen szakmai előkészítés után született a miskolci kórházak összevonására vonatkozó kormányhatározat. Különösen azért, mert a '97. április 25-én megszületett népjóléti minisztériumi közlemény olyan típusú feltételt nem szabott a pályázat benyújtásához, hogy csak összevont kórházakkal lehet pályázni. Ezek után, augusztus 29-én jelent meg a kormányhatározat, amely arról szólt, hogy Miskolc csak akkor pályázhat - tehát el sem indíthatja a folyamatot -, ha két kórházát szervezetileg összevonja. Már eleve kérdéses, hogy milyen tervezést mutat ez a folyamat. Hiszen áprilisban megjelenik a Népjóléti Minisztérium közleménye, és augusztus 29-én, két és fél hónappal a pályázat beadási határidejének lejárta előtt megjelenik egy kormányhatározat a két kórház összevonásáról.
Tisztelt Képviselőtársaim! Most azért kértem szót, mert az azóta eltelt események pontosan bizonyítják, hogy ennek a kormányhatározatnak semmiféle komolyabb előkészítése nem volt. Nem volt a kormányhatározatnak szakmai előkészítése, hiszen a két kórház rekonstrukciójának előkészítése korábban már más szerkezetben megtörtént, be is nyújtották ezt a pályázatot, és a tavaszi népjóléti minisztériumi közlemény szerint nem is kellett volna a pályázatokat megújítani. Ezek után, két és fél hónappal a határidő lejárta előtt, ha most az önkormányzat a kormányhatározatnak eleget akar tenni, át kell dolgoznia a rekonstrukciós terveket. Vajon készült-e számítás arról, hogy ez mennyibe kerül?
A kormányhatározat megjelenése óta indult el az a munka, amelyben felmérik, hogy az összevonás különféle módjai egyáltalán hogyan valósíthatók meg, felmérik azt, hogy mi mennyibe kerül. Ez olyan szinten igaz, hogy nincsenek adatok arról, hogy a konyha összevonható-e vagy sem, melyik kerül többe, a külön rekonstrukció vagy az összevonás, nincsenek adatok arról, hogy a mosoda összevonása és együttes működése mennyibe fog kerülni, csak elképzelések, tervek és gondolatok vannak számítások nélkül.
Felhívom figyelmüket arra, hogy - éppen az önkormányzatnál történt egyeztetések alapján - a résztvevők megállapították, hogy az összevonás végrehajtását nagyon sok olyan technikai, szervezési, munkajogi kérdés tisztázása előzi meg, amely időigényes. Működőképes összevont kórházi szervezet megfelelő előkészítés és átgondolás alapján jöhet létre. Az elkapkodott összevonás működésképtelenséget eredményezhet. Nos, tisztelt képviselőtársaim, a kormányhatározat megszületése után kezdődött el minden megalapozó munka. Kérdés tehát ezek után: milyen előkészítés alapján született meg a kormányhatározat? A Belügyminisztérium munkatársai még csak nem is tudnak róla - nemhogy az előkészítő munkában részt vettek volna, tisztelt képviselőtársaim.
Ilyen előkészítés alapján valóban az a kérdés vetődik fel, amit a helyi sajtó hónapok óta folyamatosan taglal: vajon kinek a személyes érdekéről van itt szó? Nem véletlen, hogy ezen az alapon fölvetődik, hogy kinek szándékoznak - az önök jó szokása szerint - főigazgatói állást csinálni Miskolcon. (Dr. Toller László: Pusztai Erzsébetnek.) Vagy melyik nőgyógyász az, akinek a pályázatát lehetővé akarják tenni? Az egész város ezekkel a találgatásokkal van tele, tisztelt képviselőtársaim! Egy ilyen előkészítetlen és megalapozatlan döntés után ezen nem lehet csodálkozni. Nagyon rossz precedens, amit önök ezzel a módszerrel teremtenek.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MDF és az MDNP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit