DR. SZEKERES IMRE

Full text search

DR. SZEKERES IMRE
DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt hetek során az Országgyűlés hasonló jellegű politikai vitáktól volt hangos, mint amelynek most is tanúi lehettünk. Ezekben a vitákban sokszor egymásnak feszültek indulatok, s megfeledkeztünk arról, hogy eközben november 1-jén életbe lépett egy olyan törvény, amelyet ez a Ház közösen alkotott meg, a gyermekvédelemről szóló törvény. Méghozzá az a törvény, amely közös akaratunkból azt célozza, hogy a gyerekek a saját családjukban nevelkedjenek fel még ha rossz is a család anyagi helyzete, és lehetőség szerint az állam adjon segítséget az ő felnevelésükhöz az a törvény, amely egyébként közös munkánk eredménye, és amely egy jó törvény.
(15.20)
Sok szakember, a civil szervezetek vezetői minősítik korszerű, európai színvonalú, család- és gyermekközpontú törvénynek, amely egy olyan támogatási rendszert hoz létre, hogy a felnövő generáció a lehető legtöbb védelmet kapja, ha családja nehéz helyzetbe kerül.
Természetesen ez a törvény ezekben a nagyon hangos politikai vitákban már nem volt annyira érdekes egyesek számára, de voltak olyan országgyűlési képviselők - döntően a szocialista egyéni országgyűlési képviselők -, akik érdeklődtek az iránt, hogy ennek november 1-jei bevezetése milyen tapasztalatokkal jár, hiszen egy törvény akkor ér valamit, ha azokon segít, akiket eredeti szándéka szerint megcélzott. (Dr. Pusztai Erzsébet: Már vannak tapasztalatok? - Dr. Nikolits István bólogat. - Dr. Pusztai Erzsébet: Tíz nap alatt? Ne vicceljen már!) Nagyon vegyesek a tapasztalatok. Több városi és falusi önkormányzattal beszéltünk, országgyűlési képviselők, és azt tapasztaltuk, hogy az érintettek nem mindegyikéhez jutott még el a hír a lehetőségről.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az, hogy egy család rossz anyagi helyzetbe kerül, különböző okokból fordulhat elő, de ennek az Országgyűlésnek az volt a szándéka, hogy a gyermekeket lehetőség szerint mentesítse ennek a következményei alól. Az volt a szándékunk, hogy megfelelő élelmet, ruhát kapjanak, tudjanak iskolába járni, tankönyvet tudjanak venni, és ki tudják váltani az orvosságot, ha betegek. Ezért közösen határoztuk el azt a nagyon fontos részét a törvénynek, hogy egy állandó támogatást kapjanak a családok. Nem egyszeri segély ez tehát, hanem havonta és állandóan biztosított anyagi támogatás.
Mennyi ez a támogatás most? Ebben az évben 2300 forint, jövőre már 2740 forint lesz. Kik kapják ezt a támogatást? Azok a családok, ahol az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a minimális nyugdíjat, ez ebben az évben 11 500 forint, jövőre a tervek szerint 13 700 forint lesz. Annyit kell tenniük a szülőknek, hogy igényüket bejelentik az önkormányzatoknál - mindössze ennyit. Mindössze, mondom, pedig a dolgok nem működnek automatikusan, van, aki nem tud erről a lehetőségről, van, aki nem megfelelően tölti ki a szükséges iratokat, és van, aki nem juttatja el az önkormányzatokhoz.
Én az Országgyűlés nyilvánosságát és a tévénézők segítségét kérem ebben az ügyben. Az országgyűlési képviselőktől és a tévénézőktől is azt kérem, hogy akinek a választókörzetében, lakóhelyén vagy közelében él olyan család, amelynek szüksége lenne erre a támogatásra, az legyen szíves, szóljon nekik, segítsen a kérdőívek kitöltésében és az önkormányzatokhoz való eljuttatásában, hogy minden család, minden gyerek, aki erre rászorul, aki szükséget szenved, megkapja ezt a segítséget, ezt a támogatást. Gondolom, ez helyénvaló cselekedet lesz a politikai viták közepette is, így Mikulás előtt. Előre is köszönöm a támogatásukat. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit