POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A közbiztonság állapota minden polgárt érint, és mindenkit foglalkoztat, különösen egy olyan országban, ahol nap mint nap szembesülünk a bűnözés mind fenyegetőbb jelenlétével.
Gondoljanak bele: Magyarországon aligha találunk egyetlen olyan családot, amely ne lett volna az elmúlt öt évben bűncselekmény szenvedő áldozata. Aligha vitatható tény, hogy a bűnözés ma már nemcsak a polgárok biztonságérzetét, hanem egyre inkább már magukat a polgárokat is veszélyezteti. Ma már nem lehetünk biztosak abban, hogy a munkából hazatérve sértetlenül találjuk-e az otthonunkat, hogy megtaláljuk-e a parkolóban hagyott autónkat, hogy hamis tulajdoni lapok alapján nem adják-e el fejünk fölül a tetőt, hogy a buszon nem lopják-e el értékeinket.
A robbantásos merényletek miatt ma már abban sem lehetünk biztosak, hogy gyermekeink egyáltalán ép bőrrel hazatérnek. Az ártatlan áldozatokat is követelő legutóbbi merényletek alkalmával vajon hány szülő gondolhatott szorongva arra, hogy gyermeke nincs-e az áldozatok között. Ne feledjük, a budapesti Szépvölgyi úti robbantás egy McDonald's étterem, egy sportcentrum, egy buszvégállomás közvetlen közelében, a délutáni órákban történt. Azaz olyan helyen, ahol sok iskolás korú gyermek tartózkodott.
'94 óta Magyarországon soha nem látott méreteket öltött a bűnözés. Tíz hónap alatt csak Budapesten 19 robbantásos merénylet volt. A rendőri vezetők leváltása után Kuncze belügyminiszter úr itt, előttünk szó szerint a következőket mondta: "Garantálni tudom, hogy 1997-ben a rendőrség igenis meg fogja állítani a bűnözés növekedését Magyarországon." Hihette ezt, hiszen 5 milliárd forint plusztámogatást tudott magának a szervezet, és 1600 fővel növekedett a rendőrség állománya.
Kezemben tartom a legfőbb ügyész, dr. Györgyi Kálmán tájékoztatóját a '97-es bűnözésről. Ebből világosan kitűnik, hogy a helyzet nemhogy javult, hanem még a korábbi évekhez képest is jelentősen romlott. Ebben az évben drámaian, közel 60 százalékkal nőtt a közrend elleni bűncselekmények száma. Közel 90 százalékkal nőtt a kábítószerrel való visszaélés, 70 százalékkal az okirat-hamisítások száma. Nemcsak hogy több autót törtek fel vagy loptak el, hanem 20 százalékkal több rablást és betörést követtek el az idén, mint tavaly. Nőtt a közélet tisztasága elleni bűncselekmények, és megduplázódott az egyes gazdasági bűncselekmények száma is. Nőtt a korrupció, és több mint kétszeresére, 230 százalékkal nőtt a szervezett bűnözés aránya.
A helyzet még riasztóbb, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a romló bűnözési statisztikák mellett jelentősen romlott a rendőrségi nyomozások eredményessége is. A legfőbb ügyész jelentéséből kitűnik az is, hogy országos viszonylatban a fővárosban a legaggasztóbb a helyzet, ahol a nyomozások eredményessége mindössze 32 százalék. A helyzet aggasztóbb annál, semhogy olyan vicces kijelentéssel intézze el azt a tárca vezetése, hogy nem a bűnözés rosszabb, hanem a statisztika jobb.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-Magyar Polgári Párt már eddig is több alkalommal adott hangot a polgárok jogos aggodalmának, de mindeddig tartózkodott attól, hogy a belügyminiszter politikai felelősségének kérdését felvesse. Több mint három év türelmi idő után azonban joggal vetődik fel a kérdés, hogy mindazt, ami ma a Belügyminisztérium hatáskörében történik, a szakértelemnek tulajdonítsuk-e vagy valami egészen másnak.
A kormány bizony félreérti a helyzetet, ha úgy véli, hogy a polgárok azt várják, hogy az adóforintjaikból fenntartott rendőrség egy maroknyi, kétségbeesett, igazát kereső nyugdíjas tüntetővel szemben mutasson kíméletlen keménységet. A belügyminisztertől és a rendőrségtől azt várjuk, hogy azokkal szemben legyenek határozottak, akik veszélyeztetik keserves munkával megszerzett értékeinket, akik veszélyes drogokat árulnak gyermekeinknek, akik nap mint nap veszélyeztetik családjaink anyagi biztonságát, testi és lelki nyugalmát. Kuncze Gábor úr minisztersége alatt a bűnözők arcátlansága és önbizalma legalább annyival növekedett, amennyivel a polgárok törvényességbe vetett bizalma és biztonságérzete csökkent.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit