RÓZSA EDIT

Full text search

RÓZSA EDIT
RÓZSA EDIT (SZDSZ): Köszönöm szépen a kiigazítást. Tisztelt Elnök Asszony! Mi sem jelzi jobban ennek a törvénynek a fontosságát, mint hogy - az órára pillantva - tíz perccel éjfél előtt képviselők várnak még arra, hogy ebben a témakörben kifejtsék gondolataikat. Azt gondolom, mindannyian egyetérthetünk azokkal, akik azt mondják, hogy az Országgyűlés törvényhozási munkájának egyik legfontosabb állomása, amikor ennek a fogyasztóvédelmi törvénynek a vitáját folytatva majd a zárószavazással elfogadjuk azt a törvényt, amely igyekszik megteremteni a kereteket és a feltételeket a korszerű, európai színvonalú fogyasztóvédelemhez.
(23.50)
Kit fog védeni a fogyasztóvédelmi törvény, hölgyeim és uraim? Természetesen a fogyasztót! De védi a tisztességes szolgáltatót, a korrekt, hosszú távra tervező vállalkozót, a precíz, jó minőséget előállító gyártót. De közvetett szerepe lehet - azt gondolom, nem meglepetés, amit mondok - a fogyasztóvédelemnek a feketegazdaság visszaszorításában is.
(A teremből távozni készülő Ivanics István felé:) Mielőtt Ivanics képviselőtársam elmegy, csak az ajtóban megállva, szeretném jelezni, hogy beszédemnek azt a részét, amely az ő hozzászólására szeretne reagálni, előrehozom az ő kedvéért, tényleg nem szeretném várakoztatni. Ami a békéltető testülettel kapcsolatos gondolatait illeti, azt gondolom, hogy ez elgondolkodtató. Tehát érdemes további egyeztető megbeszéléseket folytatni annak érdekében, hogy ennek a funkcióját mi válthatná ki. Elképzelhető, hogy a törvényben erre tényleg nincs szükség. Minden esetre azt javaslom, hogy ezekről a kérdésekről gondolkodjunk el közösen. Köszönöm szépen, és nem is tartóztatom tovább. (Ivanics István: Köszönöm szépen. - Elfoglalja a helyét.)
Azzal a gondolattal folytatnám tehát, hogy milyen fontos szerepe lehet ennek a törvénynek közvetett módon a feketegazdaság visszaszorításában. Hadd utaljak itt az Országos Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tevékenységére, amely a feketegazdaság elleni küzdelemben 1996-ban egy konkrét programcsomag keretében dolgozott. Ennek az eredményeiről, tapasztalatairól nem beszélnék most, megkímélném a tisztelt Ház tagjait. A főfelügyelőség, amely a fogyasztóvédelem egyik fontos intézménye, hatáskörében azonban jelenleg korlátozott, és itt nem akarok kitérni bizonyos nyári esetekre, amikor tulajdonképpen nagyon nehézkes volt a bizonyos egymillió forintos számlaügyekben eljárni. A fogyasztó kiterjedt védelme érdekében is indokolt a főfelügyelőség feladat- és hatáskörének bővítése. Azt gondolom, hogy a törvény helyesen tűzi ki célul.
A törvényjavaslat jogosítványokat biztosított ahhoz is, hogy a fogyasztókat érintő kérdésekben vizsgálatot folytassanak, illetve szükség esetén fogyasztóvédelmi bírságot szabjanak ki. Nagyon fontos itt megjegyezni, hogy ezt a bírságot a felhasználása során elsősorban a fogyasztók tájékoztatására, a fogyasztók felvilágosítására lehessen fordítani. Nagyon fontos a fogyasztók megfelelő tájékoztatása, helyzetbe hozása, hiszen nem a fogyasztók nevelésére van szükségünk, hanem sokkal inkább arra, hogy helyzetbe hozzuk, hogy saját ügyeiket, saját érdekeiket felkészülten tudják képviselni.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselők! A fogyasztóvédelem hatékonyságának és eredményességének lényeges szempontja - és itt teljesen egyetértek az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület gondolataival, javaslataival -, hogy abban milyen szerepet töltenek be a fogyasztók képviseletét ellátó civil önszerveződések, hogy mennyire épültek ki ezek a szervezetek, hogy hogyan illeszkednek a fogyasztóvédelem átfogó intézményrendszerébe. De az is, hogy hogyan oszlanak meg a feladatok a különböző intézmények között, illetve hogy milyen a civil szervezetek kapcsolata az intézményrendszer többi elemével. Nagyon fontos szempont az is, hogy az állam milyen módon segíti elő a civil szervezetek működését.
Európa fejlett országaiban a civil fogyasztói szervezetek a kormányok által elismert és támogatott szervezetek, melyeknek fontos szerepe van a fogyasztóvédelmi rendszer hatékony működésében. Kiegészítik és pótolják az állami fogyasztóvédelmet. A fogyasztói érdekek feltárása, képviselete, az egyéni és közösségi jogérvényesítés terén egyenrengú partnerei az állami szerveknek. Sokrétű fogyasztóvédelmi feladatot látnak el. Részt vesznek az érdeksérelmek feltárásában, közvetítésében és képviseletében. Jelzik, hogy az adott gazdasági intézkedések és jogszabályok milyen hatást váltanak ki. A civil fogyasztói szervezetek fontos szerepet töltenek be az információgyűjtésben, szolgáltatásokkal, oktatással, tájékoztatásokkal, jogi, szakmai tanácsokkal segítik az egyéni igényérvényesítést.
Például hadd utaljak és hadd jelezzem önöknek - érdemes meglátogatni -, hogy most pénteken az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület egy sajtótájékoztató keretében mutatja be azt a fogyasztóvédelmi adatbázist, illetve fogyasztóvédelmi öninformációs rendszert, amely szintén a fogyasztók érdekében lett kialakítva. Ezt egyébként éppen a törvényt előkészítő egyik tárca államtitkár asszonya nyitja meg. Azt gondolom, ez részben azt az elismerést is kifejezi, hogy ezeknek a szervezeteknek fontos szerepe van a fogyasztóvédelemben. Ez mindenképpen üdvözlendő.
Fontos szempont, hogy a civil szervezetek az állami szerveknél gyorsabban képesek reagálni a társadalom igényeire, és képesek arra, hogy rugalmasan alkalmazkodjanak a megváltozott körülményekhez. A Fogyasztóvédelmi Egyesület szinte az egyedüli civil szervezet, amely kifejezetten a fogyasztók védelmét célul tűzve tevékenykedik a fogyasztók érdekében. Az országos hálózata közel 60 helyi szervezeten és 23 tanácsadó irodán keresztül látja el a fogyasztók védelmét. A civil szervezetek szerepe, jelentősége vitathatatlan a fogyasztóvédelemben.
Ezért a fogyasztóvédelem korszerűsítéséről szóló kormányhatározattal egyetértve javaslom, hogy a társadalmi szervezetek működésének pénzügyi feltételeiről a fogyasztóvédelmi törvény megalkotásával egyidejűleg gondoskodjunk. Javaslom, hogy ezt a törvényben rendezzük. Erre módosító indítványt fogok benyújtani. (Dr. Toller László: Segítünk.) Köszönöm szépen, képviselő úr, számítok is a segítségére.
Tisztelt Országgyűlés! Bármilyen fejlett is egy ország fogyasztóvédelmi jogalkotása, bármilyen jól szervezett és erős a fogyasztóvédelem intézményrendszere, ha az nem élvezi a fogyasztók támogatását, és nem párosul aktív közreműködésükkel, akkor nem beszélhetünk eredményes fogyasztóvédelmi politikáról. Ennek egyik állomása a jó fogyasztóvédelmi törvény, és én azt gondolom, hogy az egyes ellenzéki képviselők által megfogalmazott kritikai véleményeket mindenképpen figyelembe kell venni, ezeknek a beépítéséről gondoskodni kell, illetve a különböző módosító indítványokat a törvény jobbítása érdekében akár kormánypárti, akár ellenzéki oldalról érkeznek, figyelembe venni és a törvénybe beépíteni szükséges. Nagyon szépen köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit