KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Pokorni Zoltán képviselő úr felszólalásával számos ponton egyetértek - természetesen ez egy ellenzéki képviselő felszólalása volt, és ennek megfelelően a saját szempontjából igyekezett beállítani a történéseket -, ugyanakkor azonban ahhoz igazán kedvem nincsen, hogy statisztikai adatok alapján vitatkozzunk, hiszen én közbiztonság-ügyben nem a statisztikák, hanem a polgárok véleménye alapján tájékozódom. Kétségkívül, az állampolgárok a közbiztonság alakulásáról nincsenek jó véleménnyel.
Azt azért hozzá kell tennem: nem is szerencsés, ha rendre azt sulykoljuk beléjük, hogy ebben az országban már élni sem lehet, olyan súlyos a közbiztonság helyzete, és ennek alátámasztására a statisztikákból különböző számadatokat emelünk ki - mert természetesen épp az a probléma a bűnügyi statisztikával, hogy az egy folyamat értékelése kapcsán értelmezhető leginkább. Most nekem azt kellene mondanom, hogy október hónapban 16 százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma, hogy a gépkocsilopások száma október hónapban az előző év október hónapjához képest 38 százalékkal csökkent, de azt gondolom, ilyen alapon nem érdemes vitatkozni.
Minthogy a képviselő úr említette a csalások egyik sorát, most erre nekem azt kell mondanom, hogy az év első tíz hónapjában összességében a csalások száma csökkent, egy több mint 3 ezres csökkenés mutatható ki. Az igaz, hogy ennek van aztán olyan sora, amelyik viszont megnő: a kábítószerrel való visszaélés 350-ről 600-ra nőtt - lehet mondani, hogy akkor ez itt egy 180 százalékos emelkedés, meg azt is lehet rá mondani, hogy a rendőrség felderítő munkája eredményesebb lett, és ennek következményeként több ügyet tudott felderíteni.
Az sem szerencsés, hogy aztán belekeverünk ebbe olyan ügyeket - gondolok itt az Ok-Tat Kft. ügyére vagy a fővárosi közbeszerzési visszaélésre -, ahol maga a tárca vezetője, a főváros esetében pedig a főpolgármester tette meg a feljelentést, mert abban a pillanatban, amikor észlelték, hogy itt egy visszaélés van, azonnal megtették a szükséges lépéseket annak megszakítására. Egyébként a tettesek mindkét esetben ismertek a rendőrség előtt.
És az sem szerencsés, tisztelt képviselő úr, ha a felszólalás keretében olyan látszatot keltünk, vagy azt valószínűsítjük, mintha mindezen ügyek oka nem azokban a társadalmi problémákban rejlene, amelyekkel mindenkinek szembe kell néznie, akár kormányon van, akár ellenzékben van. Rögtön hozzáteszem: éppen azért, mert a bűnözésnek a társadalomban gyökerező okai vannak, a társadalom egészének kell megtalálnia a megfelelő válaszokat. Téved az, aki azt gondolja, hogy a rendőrségnek kell az összes társadalmi problémát megoldania, az nem egy jó állam, ahol ez a dolog így működik. Ezért tulajdonítok nagy fontosságot például a bűnmegelőzésnek meg annak is természetesen, hogy mindenütt szüntessük meg a jogszabályi hézagokat és ezen keresztül akadályozzuk meg a visszaélések szaporodását.
De az sem helyes, tisztelt képviselő úr, ha mindezen okokat oda próbáljuk meg visszavezetni, hogy itt valamilyen fajta összefonódása van a politikának és a fehérgalléros bűnözésnek, és mindezen visszaéléseket valamilyen módon tudatosan a politika teszi lehetővé, mert azt gondolom, ilyen nincsen. Abban az esetben, ha van ilyen és erre vannak konkrét bizonyítékok, akkor én pontosan ugyanolyan érdekelt vagyok az ellene történő fellépésben, tisztelt képviselő úr, mint ahogy ön.
Végül azzal szeretném befejezni, amivel ön kezdte: a kormány - ezt talán a meghozott intézkedések is bizonyítják - nem nézi tétlenül és közömbösen a bűncselekmények számának alakulását, hanem igenis mindent elkövet annak érdekében, hogy gátját szabja a növekedő bűnözésnek, annak a növekedő bűnözésnek, ami egyébként számunkra egy rossz dolog, az állampolgárok ezt rosszul élik meg ugyanakkor viszont nemzetközi összehasonlításban Magyarországon a bűnügyi helyzet átlagosnak tekinthető, igaz ez az Európa nyugati felével történő összehasonlításban is.
(9.10)
Ez persze a magyar állampolgárt nem érdekli, mert ő a saját maga számára szeretne jobb közbiztonságot, és éppen azt szolgálják a kormányzat idén - többek között - meghozott intézkedései, hogy ezt a biztonságot számukra nyújtani lehessen.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit