PÓDA JENŐ

Full text search

PÓDA JENŐ
PÓDA JENŐ (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Azt hiszem, egyetértünk abban, hogy a távközlés életünk mindennapos, fontos része, és a távközlési díjak, tarifák alapvetően meghatározzák azt, hogy milyen a közérzetünk, illetve milyen a gazdaságunk működése.
A tarifaszámítás elég bonyolult eljárás - az elmúlt hetekben meggyőződhettem róla -, de az egyik fontos kérdés az úgynevezett összekapcsolási díjakkal hozható összefüggésbe. Az összekapcsolási díjak azt mutatják meg, hogy az egyes szolgáltatók - helyi szolgáltatók, a mobilszolgáltatók vagy országos gerinchálózaton szolgáltatók - milyen arányban osztoznak azokon a távközlési díjakon, bevételeken, amelyeket a lakosság vagy a vállalkozók befizetnek. Ez nyilván abból a szempontból is fontos, hogy összességében mennyi ez a pénz, de abból a szempontból is, hogy milyen arányban osztják fel egymás között. Amikor önök a kormány nevében megválaszolták az Európai Unió kérdőívét, nagyon sok kérdésre válaszoltak, többek között a távközlési szolgáltatás kérdéseire, az információszolgáltató kérdésekre is, és a kormány azt vállalta, hogy 1998. január 1-jétől - tehát most január 1-jétől - bevezeti azt a számítási módot, amely költségarányosan fogja a szolgáltatók között felosztani a bevételeket.
Nos, ezek után mindenkiben nagy meglepetést keltett, megdöbbenést váltott ki, hogy ön, miniszter úr és a pénzügyminiszter szeptember 5-én egy nyilatkozatot adott közzé, amelyben ezzel ellentétes információk jelentek meg. Nevezetesen, hogy nem költségarányosan, hanem egészen más, egyfajta különalku keretében próbálják ezeket a díjakat felosztani. Ez azért különösen fontos, mert nem piacgazdasági megoldás, amit ezzel követnek, és természetesen zavart okoz a szolgáltatók egymás közötti elszámolásaiban.
Hogy egy egyszerű példán bemutassam, ez azt jelenti, hogy egy helyközi beszélgetés díja, amely áfa nélkül 22,60 percenként, 9,80 forintot tartalmaz, amit a Matáv kapna mint szolgáltató, és 6,40-6,40-et a két helyi szolgáltató. Az Európai Unió ajánlása, amit önök elfogadtak, eszerint 2,70 lenne. Ez tehát azt is mutatja, hogy abszolút értékben is nagyon magasak Magyarországon ezek az összekapcsolási díjak, de az önök beavatkozási kísérlete úgy változtatná ezeket meg, hogy arányaiban is nehezen követhető, nehezen tolerálható az egyes szolgáltatók részéről.
De ezzel természetesen más problémák is vannak, hiszen ezzel a rendelkezéssel a kormány megsérti a beruházásvédelmi egyezményeket is, megszegi a koncessziós szerződéseket, megszegi a tisztességes verseny elvét, megszegi az árak megállapításáról szóló 1990. évi törvényt.
Kérdezem tehát, tisztelt miniszter úr, hogy a két ön által aláírt dokumentum közül melyiket tartja fönt, s melyiket kívánja a kormány, illetve ön '98. január 1-jétől megvalósítani. (Taps az MDF padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit