DR. VASTAGH PÁL

Full text search

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon rövid zárszót kell hogy mondjak, mert a két törvénymódosításhoz jóval kevesebb módosító indítvány érkezett, mint az előző két törvénymódosításhoz.
A lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló törvény módosításához kapcsolódó módosító indítványok közül nem tudta a kormány elfogadni azokat, amelyek azt kívánták elérni, hogy változatlanul e törvény rendelkezzen az egyházak részére esetenként konkrét célokra nyújtható költségvetési támogatásról.
Azért nem tudtuk ezeket a javaslatokat támogatni, mert az állami juttatásnak az elvi elemeit rögzíti a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló törvény módosítása, és az esetleges konkrét célokra szolgáló juttatásokról pedig az egyház-finanszírozási törvény tartalmaz szabályokat.
(18.20)
A volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló törvényhez benyújtott módosító indítványok közül hármat tudott a kormány támogatni, az előző törvénymódosítás kapcsán egyetlenegy módosító indítványt sem. Nem támogattuk azt a módosító indítványt, amely szerint az át nem adott ingatlanok értéke után a járadékjuttatás elmaradna. Ez a megoldás teljesen ellentétes lenne azzal a megállapodással, amely a Katolikus Egyház, a kormány és a Szentszék között létrejött.
Nagy vitát váltott ki a törvényjavaslat 2. §-a, amely az iskola céljára használt ingatlan átadásáról rendelkezik. A törvényalkotók célja az volt, hogy nyomatékosan juttassák kifejezésre a törvény szövegében az Alkotmánybíróság 1993-as határozatában foglaltakat, azt tudniillik, hogy iskolaátadásra csak úgy kerüljön sor, hogy az önkormányzat továbbra is eleget tudjon tenni a közoktatási törvényben előírt, a semleges oktatás biztosítására vonatkozó kötelezettségeinek. Ezt a szándékát még tovább tökéletesítette az emberi jogi bizottság által benyújtott módosító indítvány, szövegében így egyértelműbb és világosabb lett a jogalkotó szándéka is. Így tehát ezt a módosító indítványt támogatjuk.
Nem támogatta a kormány azokat a módosító indítványokat, amelyek azt kívánták elérni, hogy az átadásra kerülő ingatlanok állagmegóvására, jó karban tartására külön szabályokat tartalmazzon a törvény, garanciális jelleggel több jogágban már ilyen rendelkezések benne foglaltatnak - az építési törvényben, a műemlékvédelmi törvényben, az államháztartási törvényben -, az e téren meglévő mulasztásoknak megvannak a maguk szankciói. Ezért nem láttuk értelmét, hogy külön ebben a törvényben még olyan rendelkezéseket fogalmazzunk meg, amelyek az önkormányzatok és az egyház közötti újabb vitákra adnának lehetőséget.
Mindezek alapján három módosító indítványt támogattunk a volt egyházi tulajdonok rendezésével kapcsolatos törvény módosítása során. Kérem, hogy ezeket támogassák és majd jövő héten egészében a két módosító javaslatot. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit