DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Hétről hétre hallgatva önt és a mostani interpellációját is, arra a következtetésre kell jussak, hogy önre, illetve az ön fantáziájára valóban nagy hatást gyakorolnak és gyakoroltak az amerikai gengszterfilmek. (Derültség a kormánypárti padsorokban.) Gondolom, az egyik kedvenc sztorija a Bonnie and Clyde. (Derültség a kormánypárti padsorokban. - Közbeszólás a kormánypárti padsorokból: Fordítsd le neki!) Gyakorlatilag hetente ugyanazokat a kérdéseket felteszi.
Természetesen - mivel a helyzet ilyen gyorsan nem változik - nagyjából ugyanazokat a válaszokat tudom elmondani. El tudom mondani, hogy jó néhány kérdésben természetesen egyetértünk. Egyetértek önnel abban, hogy pontosan a rendszerváltás időszakában, a '80-as évek végén, a '90-es évek elején valóban drasztikusan romlott a bűnözési helyzet Magyarországon, nemcsak mennyiségi, hanem minőségi tekintetben is. Ebben közöttünk nincsen vita.
Ugyanakkor pedig egy ellentmondásra felhívnám képviselő úr figyelmét. Ön azt mondta, hogy Budapest ma a világ egyik legveszélyesebb városa - azt mondta, hogy ma. Utána négy-öt mondattal azt mondta, hogy sajnos előbb-utóbb mi is felzárkózunk a nagy európai metropoliszokhoz. Akkor most felzárkózunk, vagy már ott vagyunk? De megnyugtatom képviselőtársamat, hogy nemcsak az amerikai városokhoz képest, hanem a jobb képet mutató, ebből a szempontból előnyösebb helyzetben lévő európai nagyvárosokhoz képest is Budapest bűnügyi helyzete jobb, mint az ön által említett helyzet, ami szerint már jelenleg is az egyik legveszélyesebb város lenne. Nem a legveszélyesebb város, képviselő úr!
Ugyanakkor az az állítása tartalmaz valós elemeket, hogy bizony nem beszélhetünk arról, hogy adott esetben 40-50 százalékkal csökkenne a bűnözés, hanem ha csekély mértékben is, de nő. Ugyanakkor pont Budapest az a város, ahol - valóban az elmúlt rövid időszakot alapul véve is - pozitív változásokat tapasztalhatunk. Említeném itt - ami megint csak kedvenc téma volt ebben a Házban - a gépjárműlopások esetét, ahol sikerült jelentős eredményeket elérni, és várható, hogy ezek az eredmények még jobbak lesznek, hisz eredményes volt az a tenderkiírás, amelynek alapján a felismerő rendszerek bevezetésre kerülnek, és remélhetőleg a gépkocsi-tulajdonosok ezzel élnek majd a jövőt tekintve.
Arra a kérdésre, képviselő úr, hogy itt liberalizálásra kerültek a jogszabályok: gondolom, az idegenrendészeti jogszabályra hivatkozik, az '94 májusában lépett hatályba; de, képviselő úr, megint csak azt tudom mondani: bár néhány valóban nagyon súlyos és - mondhatni - látványos bűncselekmény résztvevői akár sértetti oldalon, akár elkövetői oldalon külföldi állampolgárok voltak, vagy legalábbis ők is voltak, megint csak azt kell mondanom, hogy ha Magyarország bűnügyi helyzetét nézi, akkor sem a sértetti oldalon, sem pedig az elkövetői oldalon nem szerepelnek jelentős számban külföldi állampolgárok. Úgyhogy az a hosszú felsorolás, amit ön az előbb megtett, azt hiszem, hogy indokolatlan.
Kinek fűződik érdeke ahhoz - teszi fel ön a kérdést -, hogy városainkba és a fővárosunkba beszivárogjanak az itt tartózkodó külföldi bűnözők és szervezett bűnbandák? Képviselő úr, senkinek sem fűződik ehhez érdeke természetesen. Ha akár a határőrizeti statisztikákat megnézi, megtekinti, akkor láthatja, hogy százezerszámra kerülnek visszairányításra azok, akik nem rendelkeznek a Magyarországra belépés feltételeivel. Természetesen a határok nyitottsága egyben indokolja, és magyarázata annak, hogy külföldi bűnelkövetők is vannak Magyarországon.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit