PÁVA ZOLTÁN

Full text search

PÁVA ZOLTÁN
PÁVA ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Választókörzetemben több száz kacsatöméssel foglalkozó őstermelő van, akik a legutóbbi közgyűlésükön az alábbi problémával kerestek meg:
A Sásdi Mezőgazdasági Szövetkezet tartja fenn az országban azt a kacsatörzstenyészetet, amely ellátja Bábolnát, az integrátort, tojással. Bábolna ezt kikelteti, majd 12-14 hetes hizlalással előállítja azt a soványkacsa-alapot, amelyet kihelyeznek az őstermelőkhöz hizlalásra. A kistermelőnél 3 hét után leadásra kerülnek ezek a kacsák. Ahhoz, hogy a kacsatömés őstermelői tevékenységnek számítson, ezt a kacsát az őstermelő tulajdonába kell adni, és itt jelentkeznek a következő gondok.
A soványkacsát, amelyet az őstermelő megkap, a következő értékben számolja fel neki a kihelyező. Egy soványkacsa átlagsúlya körülbelül 3,5 kilogramm, 270 forint/kilogramm, plusz 12 százalékos áfa, átlagban 1060 forint darabja. Amikor leadja az őstermelő, akkor átlagban 5,5 kilogramm a súlya, és a következőképpen számolják el: 3,5 kilogrammot 270 forint plusz 7 százalék kompenzációval, a fennmaradó súlykülönbözetet pedig 170 forint plusz 7 százalékos kompenzációval. Az első osztályú májat, amely 30-40 deka között van, 1000 forintért; a másodosztályút, amely 45 kilogramm és efelett van, 900 forintért; míg a 30 deka alatti harmad- és negyedosztályú májat hizlalási súlyban 170 forintért, és mindegyik esetben 7 százalékos kompenzációval számolják el.
A termelői tapasztalatok alapján az első és másodosztályú máj 60 százalék körül van éves viszonylatban. Ebből adódik az a gond, hogy az őstermelő átlagosan 1060 forintért kapja meg a soványkacsa darabját, és átlagban az elszámoláskor 1600 forintot kap darabjáért, vagyis egy kacsán 540 forint haszonhoz jut.
(16.00)
Ebből kell viszont fedeznie a táp-, az energia-, a gyógyszer-, az elhullási és egyéb költségeket. Mindebből következik, hogy a bruttó árnak, amely 1600 forint körül van, 66,1 százalékát teszi ki az alap, a soványkacsa ára. Ez 4 millió forintból, a soványkacsa értéknek megfelelően 2 millió 645 ezer forint, míg a termelő által hozzáadott érték csak 1 millió 355 ezer forint. Így a töméssel foglalkozó őstermelő sokkal hátrányosabb helyzetben van más, állathizlalással foglalkozó őstermelővel szemben ott, ahol ez az arány 15-20 százalék között mozog. A 7 százalékos áfakompenzáció nem elégséges, és a kacsatöméssel foglalkozó őstermelő az adózásban őt megillető kedvezményeket jóval kisebb mértékben tudja érvényesíteni, mint más őstermelő.
Azzal a kéréssel fordulok önhöz, miniszter úr, hogy a soványkacsa értéke ne kerüljön a bruttó árba, így ők is megfelelő mértékben hozzájuthatnak az őstermelőket megillető adókedvezményekhez.
Tisztelt Miniszter Úr! Ez a gond esetleg más területet is érinthet, vagy a piaci árviszonyok is változhatnak, ezért egy átfogó javaslattal élnék ön felé: 0-25 százalékig teljes értékben, 25-50 százalék között fele értékben, 50 százalék fölött pedig nulla értékben számítson bele a bruttó árba a hizlalásra befogott állat értéke, ha a hizlalás a feldolgozásig egy termelőnél megy végbe.
Köszönöm szépen, tisztelettel várom válaszát. (Nagy taps a kormánypártok padsoraiban. - Derültség.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit