SZABÓ LAJOS

Full text search

SZABÓ LAJOS
SZABÓ LAJOS, a gazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A gazdasági bizottság 1997. október 29-i ülésén tárgyalt a T/4939. számon előterjesztett törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságáról.
A vita során elhangzott, hogy a parlament életében nem előzmény nélküli ez a törvényjavaslat, mert az elmúlt ciklusban is volt már egy munkacsoport, amely szorgalmazta ennek a törvénynek a mielőbbi megalkotását. A vitathatatlanul hosszú előkészítő időszak ellenére fogalmazódtak meg kételyek a vita során a törvény előkészítettségével kapcsolatban. A társadalmi szervezetek képviseletében hozzászóló hiányolta a törvényből az érdekképviseleti szervezetek munkájának pénzügyi feltételeinek megteremtésére vonatkozó javaslatot.
A vita során elhangzott, hogy a törvényjavaslat a kormány 2145/1996. számú határozata alapján került megfogalmazásra. A törvényjavaslat alapvető célja, hogy a szabályozás és az intézményrendszer biztosítsa a fogyasztók egészségét, biztonságát, gazdasági érdekeit, tájékoztatását, információhoz jutását biztosítsa továbbá a gyors, olcsó paritásos jogérvényesítés lehetőségét, a társadalmi képviseletet, az érdekképviseletet. Ezekre vonatkozóan a törvényjavaslat részletes szabályokat határoz meg.
A vita során kiemelésre került a törvény néhány eleme, amely alapvetően új a fogyasztóvédelem magyarországi gyakorlatában, így különösen az általános termékbiztonság szabályozása, a fogyasztói kölcsönszerződésekre vonatkozó, az európai uniós irányelvekkel harmonizáló szabályozás, a békéltető testületek bevezetése, a fogyasztóvédelmi hatóság szervezeti újjászabályozása, a fogyasztóvédelmi bírság intézménye.
A vitában elhangzottak alapján a gazdasági bizottság a törvényjavaslatot ellenszavazat nélkül általános vitára alkalmasnak találta.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit