CSIZMÁR GÁBOR

Full text search

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Én is azzal szeretném kezdeni, hogy a Győriványi Sándor képviselőtársam hozzászólásában érintettek jó részével magam is egyetértek, és úgy gondolom, bizony e törvény kapcsán félre kell tenni vagy legalábbis háttérbe kell szorítani a szokásos pártpolitikai reflexeket, és meg kellene kísérelni közösen olyan szövegváltozatot előállítani, amely független az éppen aktuális politikai kurzusoktól, és a közhasznú szervezeteknek stabil, hosszú távú, átlátható jogi, gazdasági körülményeket teremt.
Mégis három pontatlanságra szeretném felhívni a figyelmet, nem azért, mintha képviselőtársamat okolnám a pontatlanságért, hanem csak azért, hogy ne maradjon így a Házban.
Az egyik: kifogásolta, hogy a bírósági döntéssel kapcsolatosan nincs fellebbezési lehetőség. A polgári peres eljárásról szóló törvény biztosítja a nem peres eljárásban hozott végzéssel szembeni fellebbezést is. Itt nincs más eltérő szabály, ugyanaz érvényes.
Felvetette, hogy az 5. §-ban a közhasznú tevékenység nem definiált. Definiált, csak a 26. §-ban, a fogalmak definíciójakor. Tehát nyilvánvalóan együtt kell használni a törvény két paragrafusát.
Tulajdonképpen ami miatt szót kértem, az az angliai példa vagy hasonlat, amelyben ő azt érzékeltette, mintha ott sokkal kisebb állami pénzből gazdálkodnának a civil szervezetek, mint Magyarországon.
(19.00)
A tények azt mutatják, hogy ez fordítva van: Magyarországon a nonprofit szektor éves bevételeinek mindössze 20 százaléka származik az államháztartástól, 80 százalékát a szervezetek saját maguk teremtik elő, míg Angliában, Franciaországban vagy Európa más országaiban ez az arány 40 és 60 százalék között van. Tehát a közhiedelemmel ellentétben a magyar nonprofit szektor nem az állami költségvetésből él.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit