DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Azt hiszem, egy félreértést el kellene oszlatni: a "közhasznú" szó egy megnevezés. Mint a törvények túlnyomó többsége, ez a törvény is azzal kezdi, hogy megfogalmazza a saját hatályát: megfogalmazza azt, hogy melyek azok a szervezetek, amelyeket ő közhasznúaknak nevez és amelyekre az ő szabályozása kiterjed.
(19.10)
Nem arról van szó, hogy a törvény azon szervezetekről kíván szabályokat alkotni, amelyek tevékenysége hasznára van a köznek, hanem arról van szó, hogy egy jól meghatározott, jól definiált tevékenységi kört jól meghatározott módon folytató szervezettípus tevékenységét kívánja szabályozni. Ennek megfelelően a köztestület, a közalapítvány vagy a közhasznú társaság nem szükségképpen és per definitionem közhasznú szervezet, hanem csak abban az esetben, ha olyan módon működik, ahogyan ez a törvényben le van írva, és abban az esetben, ha a bíróságnál ilyen szervezetként bejegyezteti magát.
A közhasznú nyilvántartásba vételhez szükséges feltételek között az 5. § (1) bekezdés b) pontja azt mondja, hogy vállalkozási tevékenységet csak közhasznú céljainak megvalósítása érdekében, azokat nem veszélyeztetve végez. E vállalkozási tevékenység eredménye az, amelyet gazdasági eredménynek nevez a törvénytervezet, és erről mondja ki azt, hogy ezt egyrészt ki kell mutatnia nyilvános jelentésében, másrészt ezt nem oszthatja fel, hanem a cél szerinti tevékenység elősegítésére kell fordítania.
Végezetül kiemelkedően közhasznúnak nevezi a törvény a közhasznú szervezetek egy bizonyos típusát. Természetesen nincs szükség erre a kiemelésre, amennyiben nem kívánjuk ezeket külön kedvezményekben részesíteni. Amikor a kormány benyújtotta a törvényjavaslatot, abból indult ki, hogy ezeket más, nagyobb, a közhasznú szervezetek általános típusához képest nagyobb kedvezmények illetnék meg a jövőben. Ezt természetesen ki lehet venni a törvényből, akkor ilyen nem lesz.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit