HEGYI GYULA

Full text search

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Ígérem, hogy ma utoljára szólok hozzá. Először is, tisztelt Győriványi Sándor képviselőtársam, örültem hozzászólásának. Amivel kezdte, azzal nem teljesen értek egyet. Nem gondoljuk, hogy minden, a kormány által beterjesztett törvény tökéletes lenne. Ha így gondolnánk, nem nyújtanánk be annyi módosító indítványt. A benyújtott módosító indítványok jelentős része az előző ciklusban és most is kormánypárti képviselők nevéhez fűződik. Azt persze reméljük, hogy a sok módosítás végén jó törvények születnek - ezt valóban gondoljuk.
Viszont amit a közhasznú szervezetek és a politika kapcsolatáról mondott, azzal teljes mértékben csak egyet tudok érteni. Képviselő úr nagyon jó példákat hozott fel, nagyon jó argumentációt említett arra, hogy mesterségesen nem lehet elválasztani egymástól a közhasznú szervezeteket, a civil szervezeteket és a politikai pártokat.
Talán ön sem említette közvetlenül, én sem mondtam a felszólalásomban, de önt hallgatva megerősödött bennem, hogy azzal a megfogalmazással kell élnünk, ez egy olyan kétoldalú viszony, amelyben természetesen a pártoknak meg kell tiltani, hogy kisajátítsák a civil szférát, hogy irányítani akarják a civil szervezeteket. Ha a törvény erre vonatkozóan fogalmaz meg korlátozást, az üdvözlendő. Másrészt azonban, ha a civil szervezeteknek önállóságot adunk, akkor az önállóságba az is beletartozik, hogyha ők bizonyos kapcsolatba lépnek politikai pártokkal, azt nem lehet nekik megtiltani. Hiszen tulajdonképpen az önállóságnak mondanánk ellent, ha megtiltanánk a civil szervezeteknek a közéleti működés természetes kereteit.
Azért gondolom, hogy ez a módosító indítvány - most már szerénytelenül bevallom, magam adtam be, az általam már említett megfogalmazást tartalmazza - már konkrétan megmondja, hogy anyagi támogatást nem fogadhatnak el, és szervezetileg függetleneknek kell lenniük, ezen túl pedig - közös értékek jegyében - együttműködhetnek egymással. Ha ezt a módosítót önök is támogatják, akkor remélem, közelebb kerülünk a megoldáshoz.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit