DR. BIHARI MIHÁLY

Full text search

DR. BIHARI MIHÁLY
DR. BIHARI MIHÁLY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az Alkotmánybíróság október 6-án kelt határozatában megsemmisítette november 30-ai határidővel az Országgyűlés Házszabályának 107. és 107/A. §-ait, azokat a paragrafusokat, amelyek a zárószavazásról kompletten rendelkeznek. Tette ezt azért, mert megállapította, hogy az Országgyűlés még mindig nem tett eleget annak a korábbi alkotmánybírósági határozatban foglalt kötelezettségének, hogy a zárószavazás előtt 50 országgyűlési képviselő minden akadály nélkül élhessen előzetes alkotmányossági vizsgálati jogával. Megállapította az Alkotmánybíróság, hogy az alkotmányügyi bizottság ajánlása ezt ma már lehetővé teszi, azonban ez nem elegendő, ez olyan garanciális jelentőségű ügy, amit a Házszabályban kell rendezni, és mivel a Házszabály átfogó revíziója során sem került sor ennek a rendezésére, ezért november 30-ai hatállyal a 107. és a 107/A. §-okat megsemmisítette.
Azért, hogy december 1-jétől a Házszabályon nehogy egy olyan lyuk keletkezzen, aminek következtében a zárószavazásra vonatkozó szabályok nem élnek, Hack Péter képviselőtársammal együtt a zárószavazásra vonatkozó paragrafus kiegészítését javasoljuk egy olyan paragrafussal, amely minden további nélkül lehetővé teszi 50 országgyűlési képviselőnek azt a jogát, hogy előzetes normakontrollt kérjen az Alkotmánybíróságtól. Egyebekben a 107. és a 107/A. §-okat nem érinti a Hack Péter képviselőtársammal együtt benyújtott módosító indítványunk.
A sürgősséget pedig az indokolja, hogy november 30-ai hatállyal semmisítette meg az Alkotmánybíróság a Házszabálynak ezt a két paragrafusát.
Mindezekre tekintettel kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy szavazza meg a sürgősségi indítványt, hogy kiigazíthassuk és a Házszabályt hozzáigazíthassuk az Alkotmánybíróság által kért igényekhez.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit