DR. BENKŐ ANDRÁS

Full text search

DR. BENKŐ ANDRÁS
DR. BENKŐ ANDRÁS, az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság előadója: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság október 15-én megtárgyalta a közoktatásról szóló 1993. évi törvény újabb módosítását, amely módosítás döntően az Apostoli Szentszékkel kötött megállapodás nyomvonalán halad.
A bizottság 15 igen szavazattal és 1 tartózkodással a javaslatot általános vitára alkalmasnak tartotta.
A bizottság ülésén megfogalmazódtak aggodalmak az önkormányzati, alapítványi és magániskolák esélyegyenlősége, -egyenlőtlensége kérdésében, de a többség megfelelőnek tartotta az új szabályozást, azt, hogy 1998. január 1-je előtt a már egyházi fenntartású intézmények működésének normatíva feletti részét, az átlagra való kiegészítését a költségvetés fedezi, '98 utáni időkben az egyház kezelésébe kerülő iskolák kiegészítő finanszírozását az előírt feltételek teljesítése esetén az önkormányzat téríti.
(Az elnöki széket dr. Gál Zoltán, az Országgyűlés elnöke foglalja el.)
A szabályozás megnyugtató az iskolarendszer stabilitásának megtartása szempontjából is. Megfelelő érdekeltséget, feltételt, garanciát teremt a javaslat arra, hogy költségvetési vagy egyéb megfontolások miatt a települések ne maradjanak világnézetileg semleges önkormányzati iskola nélkül. Szabályozza az egyházi iskolák szerepvállalását a helyi, megyei, fővárosi önkormányzatok oktatási kötelezettségeiből, és ugyancsak szabályozza kapcsolódási pontjait a különböző fejlesztési tervekhez. Előírja a minősített többséget az önkormányzati döntéseknél a kialakult helyi iskolarendszer átalakításakor.
A bizottság feltétlenül szükségesnek látja a régóta vajúdó és sok vitát okozó probléma megoldási kísérletét, és egyetért a javaslattal. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit