DR. DARÓCZY ZOLTÁN

Full text search

DR. DARÓCZY ZOLTÁN
DR. DARÓCZY ZOLTÁN, az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A '93-ban alkotott és '96-ban módosított felsőoktatási törvény újabb módosítását az előterjesztés szerint is a Magyar Köztársaság kormánya és az Apostoli Szentszék közötti megállapodás implikálta.
Három súlyos probléma nem volt megoldva a jelenleg érvényes felsőoktatási törvényben. Az egyik az, hogy a felsőoktatási törvény értelmében léteznek állami és nem állami felsőoktatási intézmények. Most a benyújtott javaslat az előbb említett okok miatt megkülönböztet egyházi felsőoktatási intézményeket és magán felsőoktatási intézményeket. Ennek következetes véghezvitele a törvényjavaslatban ugyan nem vita nélküli, de mindenesetre az előterjesztő szerint is sokadik kísérlet tanúi vagyunk.
A másik igen jelentős változás az, hogy a felsőoktatási törvény eddig a hitéleti képzést nem tekintette olyan rangú képzésnek, mint a nem hitéleti képzést. A bizottság egyértelműen támogatta azt a javaslatot, hogy a hitéleti képzésben részt vevő magyar állampolgárok ugyanolyan jogú felsőoktatási hallgatók, egyetemi, főiskolai hallgatók legyenek, mint a nem hitéletiek. Ennek megoldási módja a jelenleg előterjesztett törvényben ugyan bizonyos értelemben vitatott, de ezzel az irányzattal mindenképpen egyet szeretnénk érteni, tekintettel arra, hogy úgy gondoljuk, egy református lelkipásztor vagy egy rabbi, vagy egy római katolikus plébános igen magas képesítéssel rendelkező szakember, akinek a diplomáját ugyanúgy el kell ismerni a magyar társadalomban, mint bármilyen más diplomát.
A harmadik nagyon súlyos kérdés az volt, hogy mivel a jelenleg érvényes felsőoktatási törvényben a finanszírozás kérdése a nem állami felsőoktatási intézmények esetében nem volt egyértelműen kidolgozott, és az egyházak által fenntartott felsőoktatási intézmények tulajdonképpen minden évben a költségvetési vitában kaptak bizonyos fajta részesedést különböző megállapodások alapján, most ezt a dolgot a törvényben kell rendezni. Ez a szempont azért fontos, mert a bizottság többségi véleménye szerint ez tulajdonképpen abba az irányba hat, hogy elkerüljük az évente ismétlődő vitákat az egyházakkal. Ez egy nagyon fontos kérdés, én legalábbis úgy érzem, és a bizottság többsége is úgy érezte: egyfajta elválasztása az egyháznak az államtól az, hogy nem minden évben újra ismétlődő megállapodások keretében oldjuk meg a finanszírozás kérdését a közszolgálati célú felsőoktatási intézmények vagy a hitéleti célú felsőoktatási intézmények esetében, hanem törvény van rá, amit a Magyar Országgyűlés elfogadott, és ennek következtében a kormány azt köteles betartani.
Mindezek alapján nem vita nélkül, tartalmas vitában, a bizottság 12 igen, 1 nem, 0 tartózkodás arányban általános vitára javasolta a törvénymódosítást.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit