SZILÁGYI PÉTER

Full text search

SZILÁGYI PÉTER
SZILÁGYI PÉTER, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága 1997. október 8-ai ülésén a felsőoktatási törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot megvitatta; a bizottság a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tartotta 14 igen, 2 nem szavazattal, tartózkodás nélkül. Jelen előterjesztést az tette szükségessé, hogy az egyházi felsőoktatás finanszírozása mind a költségvetés, mind pedig az egyházak számára stabil és kiszámítható legyen, annak figyelemben tartásával, hogy ez a rendszer minden egyházi felsőoktatási intézményre kiterjedjen, ugyanakkor ne menjen az állami felsőoktatási intézmények rovására.
A vitában megfogalmazódott egy olyan kérdés: nem kettőzi-e meg az egyházi intézményeket ez a dokumentum olyan módon, hogy más szabályozás vagy más feltételek vonatkoznak azokra az egyházi oktatási intézményekre, amelyek az ingatlantörvény alapján kerülnek vissza, és más azokra, amelyek újonnan létesülnek.
Ugyanakkor elhangzottak olyan jellegű észrevételek is, amelyekben a lelkiismereti és vallásszabadság korlátozásának veszélye merült föl, amelyek a felsőoktatási törvény 5. §-ára vonatkoznak. Az aggály az, hogy ez a passzus esetlegesen beavatkozás az egyházi felsőoktatási intézmények autonómiájába, illetve beavatkozás az egyház iskolafenntartó autonómiájába.
A közoktatásról szóló törvénymódosítást is megtárgyalta a bizottság. Ez a törvényjavaslat szoros összefüggésben áll a kormány által beterjesztett csomag többi elemével, s ezek konzekvenciáit vezeti át a közoktatási törvényen. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a jelen törvénymódosítás meg fogja erősíteni az egyházi közoktatási intézmények működésének anyagi feltételeit.
A bizottság állásfoglalása: 14 igen, 2 nem szavazat, tartózkodás nélkül. A bizottság az Országgyűlésnek megvitatásra, és a szükséges módosításokkal elfogadásra ajánlja a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit