DR. TROMBITÁS ZOLTÁN

Full text search

DR. TROMBITÁS ZOLTÁN
DR. TROMBITÁS ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Szabad György képviselő úr már említette, és most én is szeretnék hasonlóan hivatkozni a Házszabályra, amely 45. §-ának (3) bekezdése valóban azt mondja ki, hogy az (1) bekezdésben felsorolt vagy a helyettesítésre jogosult személy távollétében, ha napirenden levő önálló indítványnak előterjesztője, az indítványt az Országgyűlés nem tárgyalhatja. Erre a kormány képviselője, az Igazságügyi Minisztérium nevében az államtitkár úr reflektált is, azonban ha tovább olvassuk a Házszabályt - és ezt én megpróbáltam megtenni -, akkor a (4) bekezdés arról beszél, hogy a kormány tagja vagy a helyettesítésére jogosult személy akkor is köteles részt venni az Országgyűlés ülésein, ha a napirenden lévő törvényjavaslat, határozati javaslat, vagy jelentés az ő feladatkörét érinti. Hiába írja rá a kormány egy előterjesztésre ravasz mozdulattal, hogy annak a pénzügyminiszter és az igazságügyi miniszter az előterjesztője, azt hiszem, letagadhatatlan, hogy a közoktatási miniszternek van köze ehhez az előterjesztéshez, minthogy az előttünk fekvő törvényjavaslatban többször is hivatkoznak a közoktatásra és a közoktatási ágazatra.
Ugyanakkor az alkotmányügyi és igazságügyi bizottság elfogadott egy állásfoglalást ennek kapcsán, amelyben konkrétan is leszögezi azt, hogy a bizottság úgy látja, az elnöknek lehetősége van arra, hogy a távollévő minisztert a megjelenésre felhívja. Ezért kérem elnök asszonyt, ez az ügyrendi indítványom, hívja fel a közoktatási minisztert, hogy jelenjen meg a parlament ülésén, és tegyen eleget kötelezettségének.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit